A MALTeR sörétterem nyílt a Kispipa helyén

Hírek
Tipográfia

A Szomorú vasárnapról híres Seres Rezső étterme 40 év után áprilisban húzta le a rolót, majd egy új csapat, új néven kézműves söröket – köztük a vadiúj Hekkelberg Fuxot - és kocsmaételeket kínálva állította új pályára a helyet.

Ha az Akácfa utca 38-ba belépünk csak a tonettszékek emlékeztetnek az egykor szebb napokat látott Kispipára, a helyén nyílt MALTeR inkább amolyan indusztriális, eklektikus, modernkori söröző-bisztró képét mutatja, amely csont nélkül belesimul a bulinegyed arculatába.

Az új vezetés a jelenlegi enteriőr alapján szemlátomást nem pörgött rá a Kispipa örökségére, leginkább az egyszerű tudomásulvételt választotta, elfogadva, hogy volt itt ilyen étterem/kocsma, ahol Seres Rezső zongorázott valaha, de ezt csak amolyan helytörténeti adatnak veszik, és örömmel konstatálják, hogy még ma is vannak, akik a „Gloomy Sunday Bar-t” keresik. Az utca túloldalán pedig várhatóan úgyis lesz majd egy installáció, amely megemlékezik majd a zeneszerzőről.

Ez persze csak a jelenlegi állapot alapján keltett első benyomás, mert Révész Róbert igazgató szerint tervezik, hogy a seresi/kispipás hagyományokra képekkel, emléktárgyakkal utalnak majd, és majd az élőzenének s teret engedhetnek. A lényeg pedig úgyis az, hogy a hagyományokat funkcióval töltsék meg, különben csak egy poros múzeumot kapnánk. A Kispipa hagyománya pedig egy barátságos, családias kocsma/étterem, amely családiasságot a MALTeR szőnyegen heverésző, vendégekkel barátkozó "házikutyája" kiválóan képvisel.

A sörétterem koncepciója szerint egyszerű és átlátható, közép-európai hangvételű ételkínálattal igyekszik alkalmazkodni a söröző közönség igényeihez – Zurek, Puliszka, Zsidó Tojás, Csülök és Sztrapacska is lesz az étlapon. A sörkínálatban megbízható, stabil és bizonyított kézműves sörök lesznek hat csapon – két könnyű ivósör, egy búza, egy gyümölcsös és egy IPA. A megnyitón mutatkozott be Budapest új vörös söre is, a Hekkelberg Fux!

Bart Dániel szerint ez az új márka a magyar újhullámos sörvonal következő lépcsője, amikor a hozzáértő közönség már nem vágyik „primadonnákra, és tűzijátékra” csak megbízható jó ivósörre.  Ennek megfelelően a cseh főzdéből először egy 4 százalékos lager érkezett, most pedig ez 4,7 százalékos vörös, amely tényleg nem okoz sok meglepetést. Egy mind malátában, mind komlóban kiegyensúlyozott, se nem túl keserű, se nem túl gabonás, se nem túl karamellás, se nem túl szénsavas ital, amely könnyedén csúszik a garat mögé. Ennek a semlegességnek köszönhetően egyszerre jól illik a felszolgált savanykás Zurek leveshez, a tésztában sült véres hurkához, a pelmenyihez, a mézes csülökhöz és a nudlihoz is. Univerzális, mint a svájci bicska. A tervezett funkcióját tehát teljes mértékben betölti. A kérdés, hogy a kézműves sörökre szomjas közönség valóban nem vágyik-e egy kis tűzijátékra.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner