Miért nem ír Izraelről a Michelin?

Hírek
Tipográfia

A világ zsidóságát képviselő szervezet "aggodalomra okot adó mulasztásnak" nevezte Michelin éttermi kalauz távolmaradását az országtól.

Ron Lauder, a World Jewish Congress (WJC) elnöke levelében írt arról, hogy "Izrael a kultúrák és hagyományok nagyra becsült olvasztótégelye, amely egyben különleges és rendkívüli kulináris színhely is. Ezek után az önök vállalata miért tagadja meg egy izraeli éttermi útmutató megjelentetését?" - kérdezi a zsidó világszervezet amerikai milliárdos vezetője.

Külföldön vannak sikereik

"Noha bizonyos vagyok benne, hogy nem áll szándékukban, többen azt feltételezik, hogy nem szakmai okok miatt határoztak Izrael mellőzéséről" - fogalmaz Ron Lauder esetleges politikai szándékot sejtetve.

Az ország az utóbbi években nemzetközi elismerést szerzett magának ez a sajátos konyhája miatt a Saveur Magazin 2014-ben kiváló célországként jelölte meg az ételek szerelmesei számára.

Egy Amszterdamban élő izraeli séf, Mosik Rót ottani munkájával már kiérdemelte a neves Michelin-csillagot, Jotám Otolengi Angliában, Mihael Solomonov pedig Amerikában ért el nemzetközi kulináris sikereket.

A Michelinnek eddig nem érte meg

Samuelle Dorol, a Michelin útikönyv párizsi szóvivője üzleti okokkal magyarázta, hogy cége mindeddig nem készített útmutatót Izraelről, és nem is tervez effélét a jövőben.

"Eddig nem állt módunkban létrehozni, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz ilyen. Az egyes helyszíneket általában a gasztronómiai érdeklődés és értékesítési lehetőségek alapján választjuk ki, szükségesek a potenciális olvasók" - nyilatkozta Dorol.

Eddig huszonhét országról és számos városról készült Michelin éttermi kalauz. Legutóbb Rio De Janeiro és Sao Paulo éttermeiről, ahol a háromcsillagos skálán egy csillagot sem érdemelt ki egyetlen vendéglő sem, de a vállalkozás szerint ezeket a helyeket gasztronómiai fejlődés jellemzi az utóbbi időkben. (MTI)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner