Kritikus munkaerőhiány a vendéglátásban és a turizmusban

Hírek
Tipográfia

Már a főszezon előtt kritikussá vált a szakemberhiány: országszerte egyre több helyen keresnek szakácsot, pincért, konyhai kisegítőt, szobaasszonyt.

 „Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra például a szakácsok, így már most súlyos dilemmát okoz, hogy a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek a magyar szakembereket csábítják el a nyárra” – mondta a Magyar Időknek a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke.

Antalffy Gábor rámutatott: az átlagos szakácsfizetés itthon bruttó 250 ezer forint havonta, s bár például a borravalóval együtt egyes helyeken jóval magasabb is lehet, az így szerzett jövedelem mégsem kiszámítható.

A vendéglátásban egyébként köztudottan magas a feketepénzek aránya, jó példa erre az a fővárosi romkocsma is, ahol naponta 10-15 ezer forintot keresnek zsebbe a munkavállalók, miközben négy órára bejelentve papíron bruttó 4000 forint jár nekik műszakonként.

Antalffy szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, amit azonban már ebben az évben indokolt lenne, mivel jelentősen növelné a cégek versenyképességét a külföldi szolgáltatókkal szemben, és az így kigazdálkodott pénzt bérfejlesztésre fordíthatnák.

A megoldás az lehet, ha külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat, de a fizetőpincérek, szakácsok csak szakirányú képzettséggel rendelkezhetnek, amit szigorúan ellenőriz a hatóság.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner