Az osztrák fizetésük 70 százalékáért hazajöhetnének a kint dolgozó pincérek

Hírek
Tipográfia

Jövőre talán ki lehet gazdálkodni azt a béremelést, amiért már többen dolgoznának Magyarországon. A gyors megoldást a szaktanulók jelenthetik, de török pincérekkel is fel lehetne tölteni a hiányzó állásokat.

Míg folyamatosan nő a Magyarországra érkező turisták száma, és nyílnak a szállodák, éttermek, a nyugatra költöző munkaerő miatt nem találnak munkavállalókat, akik a hazai bérért dolgoznának.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke az Origónak elmondta, hogy néhány hete Ausztriában járt, ahol a szállodában az alkalmazottak 80 százaléka magyar volt. Beszélgetett is a dolgozókkal, és legtöbbjük azt mondta, hogy most 1100-1500 eurót keres, de ha Magyarországon ennek a fizetésnek a 70 százalékát megkapnák, hazajönne. Hoffmann Henrik szerint ha 2017-ben és 2018-ban csökkentik az áfát, akkor az azt bérfejlesztésre kell költeni, és abból pedig már vélhetően ki lehet majd fizetni azt a 70 százalékot.

Szerinte a fiataloknak kevésbé kellene a diplomás végzettségre törekedniük, mert anélkül is világhírű szakácsok lehetnek, míg egy jó pincérből akár étteremtulajdonos is lehet. Gyors megoldásként a több szállodát is vezető turisztikai szakember együttműködési megállapodást kötött a szakiskolákkal, és a nyári gyakorlatokat a diákok a szállodájában töltik, így például svédasztalos reggeliztetésnél lehet őket alkalmazni. Emellett azt is el tudja képzelni, hogy az olyan országokból, ahol visszaesett a turizmus, mint például Törökország, importálni lehetne munkaerőt.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner