Vírusfertőzés az angyalföldi Trófea Grillben – három embert kórházba kellett vinni

Hírek
Tipográfia

Összesen 32-en betegedtek meg a calicivírustól azok közül a vendégek közül, akik az egyik angyalföldi grill étteremben fogyasztottak néhány héttel ezelőtt.

Az étterem üzemeltetőjét teljes fertőtlenítésre kötelezte és több százezer forintra bírságolta az illetékes népegészségügyi hatóság. A XIII. kerületi Visegrádi utcai Trófea Grill étterem vendégei közül a közelmúltban többen is hasmenést kaptak és hányással járó rosszullétre panaszkodtak - jelenti a HavariaPress.

Az ÁNTSZ-vizsgálat adataiból arra lehet következtetni, hogy az éttermi dolgozók között calicivírus járvány zajlott, melynek során a konyhai eszközök és az ételek is szennyeződhettek. Az élelmiszerlánc-biztonsági társhatóság, valamint az étterem üzemeltetője saját hatáskörben is hozott olyan intézkedéseket, melyek a hasonló esetek megelőzését szolgálják.

UPDATE:

A helyi ÁNTSZ-t felügyelő Budapest Főváros Kormányhivatala a Chef&Pincér kérdésére megerősítette a HavariaPress információit. „Budapest XIII. kerületi étteremben áprilisban történt étel eredetű megbetegedésekkel kapcsolatban a Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatalának Népegészségügyi Osztálya, mint elsőfokú népegészségügyi hatóság elrendelte az étterem valamennyi helyiségének fertőtlenítőszeres nagytakarítását, a dolgozók soron kívüli székletszűrő vizsgálatát.

Azt is megerősítette, hogy az üzemeltetővel szemben a hatóság egészségügyi bírságot szab ki. 32 fő vendég betegedett meg ételfogyasztást követően, ebből három fő kórházi ellátásra szorult. Adatainkból arra lehet következtetni, hogy ebben az időszakban az éttermi dolgozók között calicivírus járvány zajlott, melynek során szennyeződhettek az ételek és eszközök. A megbetegedéseket feltehetően az étteremben elfogyasztott élelmiszerek/ételek terjesztették.” – írta a hivatal.

Az étterem mindeközben a hvg.hu-nak reagált. A Trófea Grill nem az egészségügyi hatóság (ÁNTSZ), hanem az Nébih ellenőrzésére hivatkozik. Mint a lapnak elmondták, a Nébih ellenőrei április közepén jártak az étteremben, és valóban találtak szabálytalanságokat, de nem fertőző baktériumokat. Pénzbírságot kivetettek rájuk, de nem a már említett okok miatt, hanem például szúnyogháló hiánya és ehhez hasonló szabálytalanságok miatt. A vendéglőben állítják, az étel nem volt fertőzött, ha valóban volt tömeges rosszullét, az emberről emberre terjedhetett.

A kormányhivatalnál a Chef&Pincérnek elmondták, hogy a közleményükben ők sem állították biztosan, az étel okozta volna a fertőzést, így az sincs kizárva, hogy az étterem dolgozóitól vagy egy vendégtől terjed volna tovább a betegség.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner