Szakadás az MGE-ben: Széll Tamás is otthagyta Molnár B. Tamást

Hírek
Tipográfia

A Magyar Gasztronómiai Egyesületet 13 tagja - köztük Széll Tamás, Zsidai Zoltán Roy, Csapody Balázs, Bíró Lajos - kilépett a szervezetből az elnök, Molnár B. Tamás nyilatkozataira hivatkozva.

 A Magyar Gasztronómiai Egyesület kilépő tagjai közleményt juttattak el Chef&Pincérhez:

„A mai napon kiléptünk a Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Nehéz szívvel tesszük, hiszen az elmúlt évek során számos eredményt értünk el közösen. Sajnos Molnár B. Tamás éppen a magyar gasztronómia legutóbbi nagy sikere, a Bocuse d’Or európai döntőjében aratott magyar győzelem által biztosított rivaldafényt kihasználva döntött úgy, hogy támadást intéz a hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen. A Bocuse sikere mögött néhány tucat ember több évi munkája van, melyből az MGE elnöke nem vette ki részét. Ennek fényében különösen visszatetsző, ahogy nyilatkozik.

Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse Akadémiát és a Pannón Gasztronómiai Akadémiát ezekben a nyilatkozatokban nem szövetségesként, hanem riválisokként láttatja. Megítélésünk szerint az MGE elnöke nyilatkozatai nem a közös célok megvalósítását szolgálják. A jövőben ezért vele együttműködni nem tudunk, és nem akarunk.

Sajnáljuk, hogy erre a lépésre kényszerülünk. A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagságának további sikeres munkát kívánunk.” – írták.

A közlemény aláírói: Berkes Gyula, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Deli János, Fekete Antonio, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Herczeg Zoltán, Laczó Csaba , Molnár Attila, Nyíri Sándor, Széll Tamás, Zsidai Zoltán Roy.

A Chef&Pincér májusi számában Molnár B. Tamást a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnöke elmondta, hogy úgy látja a gasztronómia területén megjelent az állami pénz körüli tülekedés. A gasztronómiai szakértőt annak kapcsán kérdeztük meg, hogy Zsidai Zoltán Roy és több étteremtulajdonos létrehozta a Pannon Gasztronómia Akadémiát. Molnár B Tamás akkor azt is elmondta, hogy nem érzékelte, hogy az új szervezetbe lépne le az egyesületük tagsága. Szerinte az új szervezetet egy jól körülhatárolható vendéglátós csoport alapította. Mindemellett elképzelhető a szakadás is.

„Ami nem marad egyben, az nem marad egyben. Megjelent a területen az állami pénz, és az e körüli tülekedés, megjelent a bennfentesség, és nyilvánvaló, hogy e területen vannak rendszereken átívelő szakértők, akik minden körülmények közt tudnak építkezni. Építkeztek, építkeznek és fognak építkezni” – mondta.

Lapunk az új egyesület elnökével, Zsidai Zoltán Roy-jal is közölt interjút, amelyben a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője elmondja, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjaiból alakult Pannon Gasztronómiai Akadémia nem szervezeti kérdésekkel akar foglalkozni, hanem eredményekre összpontosít, amit az MGE-vel együttmûködve kíván elérni. Itt azonban mindenki azon a szakterületen végezné el a munkáját, amihez ért.

Szerinte az tárgyaljon a különböző döntéshozókkal, akinek van tehetsége ahhoz, hogy diplomáciai jellegű beszélgetéseket folytasson.

„Attól még, hogy valaki egy szuperguru és szakértő, nem biztos, hogy a döntéshozókkal neki kellene tárgyalni”

– mondta a Zsidai-étteremcsoport tulajdonosa.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner