Túl szép volt az 5 százalékos áfa: rátesznek még 4 százalékot

Hírek
Tipográfia

Az adótörvényekben elfogadták, hogy jövőre 18 százalékra csökken a forgalmi adó, mindemellett a korábban bejelentett 2018-as 5 százalékos forgalmi adó mellé érkezik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, ami azért még így is óriási könnyítés.

Az 2018. január 1-jétől – a törvényjavaslatba épített áfatörvény módosítás alapján – az étkezőhelyi vendéglátásban nyújtott egyes szolgáltatások áfa mértéke jelentősen, 5%-ra csökken. Mindezzel összefüggésben a nemzeti turizmusfejlesztési célok finanszírozhatósága, és a jogrendszer koherenciája, továbbá a turizmust érintő szabályozás kiszámíthatósága érdekében – fokozott figyelemmel a jogbiztonság és az arányos közteherviselés alaptörvénybeli elveire – a módosító indítvány egy új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetését fogalmazza meg – előre meghirdetett módon – 2018. január 1-jétől. Ezért az indítvány rendelkezik arról is, hogy a hozzájárulásból származó bevétel a központi költségvetés bevétele, amelynek megfelelő összeget a külön jogszabályban meghatározott turizmus fejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.

A fizetési kötelem az áfatörvény szerint 2018. január 1-jétől 5%-os áfamértékkel adózó, az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomnak, mint szolgáltatásnak az ellenérték fejében való nyújtására vonatkozik . A hozzájárulás alanya az e szolgáltatást nyújtó személy vagy szervezet. A hozzájárulás mértéke 4%, melyet az említett hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás áfa nélküli ellenértékére, mint közteher-alapra kell vetíteni.

Bár az Index például úgy tálalta az új különadót, hogy azzal a „vendéglátóhelyek fognak szívni”, azért nem árt látni, hogy a jövőre bevezetett 18 százalékos jelentős csökkentés után a 2018-as 5+4 azaz 9 százalékos adóteher még a jövő évinek is a felét jelenti (a jelenleginek pedig a harmadát). Ráadásul ez a rész az ígéretek szerint marad az ágazatban fejlesztési célokra. Az azonban kérdéses, hogy mindez nem ütközik-e az unió áfadirektívájába. Eszerint ugyanis Magyarország számára csak két kedvezményes - 18 és a 5 százalékos - adókulcsot engedélyeznek, ezzel pedig bújtatva megjelenne egy harmadik - 9 százalékos - forgalmi adó is.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke mindenesetre jelezte, hogy a tervezett hozzájárulás bevezetése megfelel szövetség által korábban kidolgozott üzleti modellnek. Az intézkedések javítják a jövedelmezőséget, a megtakarításokat béremelésre is tudják fordítani a vállalkozások, mivel az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd. A szövetség javaslata szerint a többletbevételeket főként beruházásokra kell fordítani, ezáltal javulni fog a vendéglátás helyzete. Megjegyezte, hogy a befolyó bevételek felhasználásának részletes rendszerét még nem ismerik, de azt várhatóan turisztikai marketingre és promóciókra fogják költeni.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szintén hasznosnak értékelte a tervezett turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ezt az áfacsökkentéssel együtt két éve a szállodaszövetséggel már közösen javasolták.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner