Éttermekbe is kerülhetett a Hold utcai piac veszélyes húsaiból

Hírek
Tipográfia

Fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a piac egyik húsboltjában.

A hivatal szerdai közleménye szerint a múlt héten tartott ellenőrzésük nyomán az üzletet működtető vállalkozás, a Szoltim Hús Kft. milliós nagyságrendű bírságra számíthat, a kifogásolt termékeket megsemmisíttették.

Ismeretlen eredet

Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást nem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak - áll a közleményben.

 

Az ellenőrök tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között több ismeretlen eredetű drága hústermék volt, például vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb és báránygerinc.

A lefoglalt termékek közül különösen veszélyes az ismeretlen eredetű vaddisznóhús, mert azt nem vizsgálták a Trichinella nevű fonálféregre, amely súlyos megbetegedést okozhat az emberi szervezetbe jutva - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Halálos is lehet

Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.

A legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amelyen nem végezték el a vizsgálatot, mert az előírások szerint minden olyan húsfajtánál, amelyben előfordulhat a fonálféreg, kötelező annak szűrése - hangsúlyozza a Nébih.

A hivatal illetékes vezetője szerdán az Inforádiónak elmondta, hogy egyelőre nem tudják kizárni, hogy a kétes eredetű húsokból vendéglátóipari egységekbe is került volna, így a vizsgálat során ezt a veszélyforrást is igyekeznek kizárni. Szerencsére ezekből a tételekből nem érkezett olyan visszajelzés, hogy bárki megbetegedett volna.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner