Óriási kavarodást okozhat az éttermi áfacsökkentés

Hírek
Tipográfia

A részletszabályok szerint nem minden éttermi szolgáltatásnál csökkenhet az adó, így az ételkiszállítók ne számítsanak áfacsökkenésre, de a gépi kólának és az üveges kólának is más lehet az ára.

A jelenleg 27 százalékos általános - és a világ legmagasabb - áfakulcs helyett az éttermi szolgáltatásokat januártól csak 18, majd 2018 januárjától öt százalékos áfa terheli. A Napi.hu szerint a lényeg azonban a részletekben rejlik. Az internetes hírportállal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte: az adócsökkentés a helyben szervírozott ételekre és a helyben készült, nem alkoholos italokra vonatkozik. A részleteket pedig a különböző uniós irányelvek alapján kell majd kidolgozni. Az éttermi szolgáltatásról ennek megfelelően akkor van szó, ha az ételt és a nem alkoholos italokat úgy szervírozzák, hogy az azonnal fogyasztható - függetlenül attól, hogy az adott étel helyben készült vagy sem.

Ha például a pizzát helyben fogyasztjuk el, akkor kedvezményesen adózik, ha futár hozza házhoz, marad a 27 százalékos kulcs, így a munkahelyi ételkiszállítással foglalkozó cégek ételein is marad az adóteher, de ugyanez a helyzet az autós kiszolgálással, mert ebben az esetben a vendégek nem helyben fogyasztják el az ételt.

Cifra lesz a helyzet az italoknál is, ahol a palackozott üdítők 27 százalékkal adóznak, de a helyben készült italok, mint a gépi üdítő is, már kisebb kulccsal.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner