Feltámad a Hadik: újraéledhet a Karinthy egykori törzshelye

Hírek
Tipográfia

Szeptemberre már slam poetry bajnokságot, irodalmi brunch-ot hirdet az étterem, amelybe a Gundelből csábítottak át séfet, és csapolt kézműves sörökkel, valamint irodalmi koktélokkal kívánnak kreatív légkört teremteni.

A Hadik átalakítása már javában zajlik, hogy elkészüljön a szeptemberi megnyitóra. A kultikus hely nemcsak külsőben, étel- és itallapjában, hanem programkínálatában is megújul. A design egyszerre tartja majd a lépést az aktuális trendekkel, és őrzi meg a hely irodalmi szellemiségéhez illő környezetet. Közben művészek és művészetek találkozóhelye marad, ahol az irodalmi koktélok mindenkiben felszabadítják az alkotót – derül ki az étterem közleményéből.

Féltékenységi drámáktól, botrányoktól, szócsatáktól volt hangos Kosztolányi Dezső és Karinthy  Frigyes idejében a Hadik. A kultikus helyre alkotni és szórakozni jártak a század nagyjai, igazi bohém találkozóhely volt, ahol egy-egy jól sikerült vers után elihatták a kapott gázsit. Itt vettek fel Bőhm Aranka barátnői először nadrágot a szoknya helyett, és itt tartották beöltözős, vagy épp vetkőzős farsangjaikat is a húszas évek hírességei.

Botrányos híre mellett a Hadik mindig is a művészek ihletője, és az irodalmi alkotások tetthelye volt. Itt írta Karinthy a Tanár úr, kéremet, sőt, Nemes Jeles László is az Oscar-díjas Saul Fia forgatókönyvét. A szeptemberben újranyitó Hadik célja, hogy ezt az inspiratív alkotói szellemiséget továbbörökítse, miközben követi az aktuális trendeket és a vendégek igényeit.

 A Vadászszezon  nevű slam poetry bajnokság fordulói mellett ezentúl minden hétfőre jazzkoncerteket szerveznek, szombatonként pedig népszerű kortárs írókkal beszélgetnek majd az Irodalmi brunch-on. Az új étlapon minőségi alapanyagokból készült különlegességek lesznek, amelyek  Apor Bálint tehetségét dicsérik. A fiatal séfet egyenesen a Gundel Étteremből sikerült a Hadikba csábítani, ahol például Lángert (lángosba csomagolt burgert), és egy Hadikra specializált Kacsatriót készít majd. Az étlap mellett az italkínálat is átalakul: csapolnak majd kézműves söröket, és lesznek irodalmi koktélok is.

 A régi nagy, kultikus helyek újraélesztése mindig nagy kihívás. A Hadik kapcsán rá kellett jönnünk, hogy ha nem egy múzeumot akarunk fenntartani, vissza kell kapcsolnunk a város vérkeringésébe, ezért vált elengedhetetlenné az arculatváltás. A legendás hely szellemiségét ezentúl jazzkoncertek, slam poetry versenyek, irodalmi brunch-ok idézik majd fel és viszik tovább, miközben a bohémek kézműves söröket kérnek, és egy-egy lánger után ételszaftos kézzel írják le a legütősebb soraikat. A megújulás értékét erősíti, hogy az átalakítást  művészek, designerek is támogatták, Újbuda önkormányzata pedig stratégiai partnerként segíti a munkánkat – árulta el Bosznai Tibor, a Hadik alapító-ügyvezetője.

 

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

trendfm

Chef pincer banner