Putyint provokálhatja a Burger King Szentpéterváron

Hírek
Tipográfia

Az orosz politika elleni performanszairól híres előadóművész, Pjotr Pavlenszkijnak tisztelegnek az ehető szögesdróttal díszített, félig bevarrt, megégetett és leszögezett hamburgerekkel.

Egyebek mellett a herezacskójának a moszkvai Vörös tér kövezetéhez szögelésével ismertté vált szentpétervári előadóművész, Pjotr Pavlenszkij performanszai ihlette hamburgereket tervez árusítani a szentpétervári Burger King - jelentette be közleményben a gyorsétteremlánc sajtószolgálata.

A közlemény szerint négyféle, Pavlenszkij korábbi performanszait jelképező hamburgereket fognak árusítani, hogy elhozzák "a kultúrát a tömegnek".

A hamburgereket feltehetően a következő performanszok ihlették. Pavlenszkij 2014-ben szögesdrótba burkolózva köztéri szoborként kifeküdt a járdára a szentpétervári városháza előtt, a politikai elnyomás ellen tiltakozva. Az akciót előtt egy "ehető szögesdrótba" burkolt hamburgerrel "tiszteleg" az étterem.

 

Pavlenszkij 2013 májusában bevarrt szájjal tiltakozott a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjainak bebörtönzése ellen a Kazanyi székesegyház előtt Szentpéterváron. Ezt egy félig összevarrt szendvics jelképezi majd.

Az említett Vörös téri akciója pedig - amellyel "a modern orosz társadalom politikai közönye és fatalizmusa ellen" tiltakozott - egy tálcához szögezett hamburgert ihletett.

A negyedik hamburger egyik oldalát megégetik. A közleményből nem derül ki, hogy a szendvics melyik performanszt hivatott jelképezni, ugyanakkor Pavlenszkij legutóbb azzal került reflektorfénybe, hogy felgyújtotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központi épületének egyik ajtaját. Emiatt eljárást is indítottak ellene, amely végül egy 500 ezer rubeles (mintegy 2 millió forintos) bírsággal zárult.

Az oroszországi Burger King az év eleje óta több provokatív reklámkampánnyal is előrukkolt. A gyorsétteremlánc a közeljövőben indítandó rendhagyó kampányát azzal indokolta, hogy Pavlenszkij az egyik legismertebb ember Szentpéterváron - írja az MTI.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner