Hívogató kerthelyiségek

Hírek
Tipográfia

Az egyre enyhülő időjárás és a hosszabbodó nappalok mindenkiben felkeltik a vágyat, hogy több időt töltsön a szabad levegőn. A vendéglátók egy ízléses, barátságos terasz, de még egy néhány asztalos utcafront kialakításával is növelhetik az étterem, a kávézó befogadóképességét, és nagyobb kedvet csinálhatnak a fogyasztóknak, hogy betérjenek hozzájuk.

Bár az utóbbi hónapokban csak a dohányzókat láthattuk a vendéglátóipari egységek előtt álldogálni, majd gyorsan visszatérni a fűtött helyiségekbe, ez a tavasz közeledtével hamarosan megváltozik. A kinti ebéd, süti vagy kávé elfogyasztása egyre kecsegtetőbb gondolat, különleges hangulatot teremt, hogy élvezhetjük az egyelőre még csípős levegőt és a napsugarakat, miközben a város zsongása nyújtja a háttérzenét a beszélgetéshez. A terasz berendezésének megtervezését, kialakítását egyáltalán nem korai már most megkezdeni, főleg, hogy a széltől és esőtől védő ponyvákkal, színes plédekkel vagy akár teraszfűtők segítségével (beszerzésükben az Impala Bútorkereskedő Kft. – A Székkirály is tud segítséget nyújtani) könnyen biztosítható, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat odakint. Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, hogy az összhatás minél jobb legyen!

Az egyik legalapvetőbb dolog felmérni, milyen adottságai vannak a rendelkezésre álló térnek: milyen a tájolása, mennyire árnyékos, huzatos, nyitott vagy zárt. A belvárosban az utcafronton fontos szempont a kötelező városképnek megfelelő utcafronti berendezés, de az autós-, és gyalogosforgalom is befolyásolhatja, mennyire szívesen ülnek ki a vendégek. A magas növények nagy segítséget jelenthetnek: egyértelműen lehatárolják a teret, elrejtenek és árnyékot adnak. A zsúfoltság kifejezetten hátrányos, hiszen az asztalok magas száma önmagában nem garancia a sikerre. Főleg akkor, ha sem a pincérek, sem a vendégek nem tudnak kényelmesen közlekedni.

A bútorok kiválasztásakor és elrendezésekor tisztában kell lennünk vele, milyen célra, kik, hányan, mikor veszik igénybe a teret, milyen a vendégek korösszetétele, habitusa. A környező irodákból kiözönlő és a rövid ebédszünetben sietős tömegnek nem praktikusak a nehezen mozgatható, kovácsoltvas székek és asztalok, vagy a kinti kanapék és fotelek, amelyek a ráérős kávézáshoz olyan kiváló környezetet teremtenek. A stílus nagyban függ a vendégkör igényeitől: a kényelem az idősebb korosztály számára mást jelenthet, mint a fiataloknak, akik a színes merész ötleteket is nagyra értékelik, mint amilyen a Crystal műanyag karszék. Az Impala Bútorkereskedő Kft. által forgalmazott GF–0974 kültéri fonott karszék nemcsak kényelmes, hanem könnyen mozgatható, rakásolható és figyelemfelkeltő is, ezen kívül nem is forrósodik fel annyira, mint egy fém szék. Egy kerthelyiséget könnyen feldobhatunk azzal, ha ugyanolyan típusú, de más színű székekkel rendezzünk be: ez a fonott karszék például csokoládébarna és narancssárga árnyalatokban is kapható. „Ez a típus nagyon könnyen, magasnyomású vízzel tisztítható. A strandokon, fürdőkben pedig azért praktikus, mert az sem probléma, ha vizes fürdőruhában ülnek bele” – mutat rá Császár Margit, az Impala Bútorkereskedő Kft. áruházvezetője.

Fontos lehet, hogy a bútor harmonizáljon a külső homlokzattal – nem minden mutat egyformán jól belvárosi, külvárosi környezetben, egy műemléképület vagy egy modern irodaház előtt. A Santafé kültéri karszék vagy a Cont AC 1319 kültéri szék például inkább a klasszikus stílust kedvelőknek ajánlott, míg a Sun kültéri műanyag karszék négyszögletes formáival modern hatást kelt. Amikor sorra vesszük az aktuális divatszíneket, azt sem szabad elfelejteni, hogy a sötétebb árnyalatok optikailag kicsinyítik a teret, míg a világosak vakítóak lehetnek főleg, ha a terület sok napfényt kap. A sötét bútor és krémszínű kárpit kombináció a tisztaság, a frissesség benyomását kelti, míg a színes párnák, az élénk terítő feltűnő és a borús napokon is feldobja a hangulatot. A Mezza fonott karszék például teljesen más benyomást kelt fehér, piros vagy világoszöld párnával. Az ilyen karfás darabok alapvetően kényelmesebbek, idősebb emberek könnyebben fel tudnak belőlük állni, viszont nagyobb testméret esetén szűkösek lehetnek.

Ami az asztalokat illeti, a GF–1309 rozsdamentes szögletes asztallapsokkal praktikusabb, ha több asztalt kell összetolni egy nagyobb csoportnak, de a kerek formát előnyben részesítők számára is rendelkezésére áll a GF–1615 kültéri asztal. Mindkét típus jó választás, ha szempont a kisebb súly és a mozgathatóság, de ugyanakkor a stabilitás is. Érdemes szem előtt tartani a bútorok kezelhetőségét is. „A vendéglátók sokszor szembesülnek vele, hogy az asztallap kopása, vagy a billegő lábazat esetén az egész asztalt ki kell cserélni. Az Impala Bútorkereskedő Kft. gazdaságos megoldást kínál ezekre a helyzetekre, hiszen külön-külön kaphatóak asztallapok, valamint asztallábak, amelyek mind kombinálhatóak egymással, de a már meglévő részegységekkel is. Az asztallábak kiválasztásakor érdemes figyelni arra, hogy bár az öntöttvas, kerek vagy négyzetes lábaknak a legnagyobb a stabilitása, ezek elég nehezek. Ha minden nyitáskor és záráskor ki kell őket pakolni, illetve eltenni, a négy-, vagy háromágú, króm lábazatok a praktikusabbak – magyarázza Császár Margit –, az asztallapok között a Topalit 70 x 70 cm-es lap a legnépszerűbb, hiszen ezt a kávézás alatt akár négy ember is körül tudja ülni, a négyszögletes forma miatt pedig könnyen bővíthető.”

Az anyagok kiválasztásakor nem csupán a tapintás, a látvány és a kényelem alapján kell mérlegelni. A hagyományos fröccsöntött bútor kifakulhat, míg a strapabíróbb polyrattan UV-álló és könnyen tisztítható, viszont a melegben befülled, nem kellemes a bőrnek. A műszálból font kültéri bútor olcsó, mutatós, jól tisztítható és az élettartama is viszonylag magas. A fa és a bambusz nagyon dekoratív és könnyű, viszont ápolása nagyobb energiabefektetést igényel. A fém és a kovácsoltvas elegáns, de nehezen mozdítható, berozsdásodhat, ezért külön figyelmet kell fordítanunk arra, hogy legalább az asztallap mindenképpen rozsdamentes legyen. Nyáron kellemetlenül felforrósodik, a hűvösebb napokon pedig hideg marad. „A székek esetében a vázszerkezetet alkotó csőfal vastagságára is tekintettel kell lenni. Azok a darabok, amelyeknek vékonyabb a váza nemcsak könnyebbek, könnyen felkaphatja őket a szél, hanem kevésbé strapabíróak is” – hívja a figyelmet az Impala Bútorkereskedő Kft. áruházvezetője.

Ha a télen megrongálódott székeinket szeretnénk lecserélni, az Impala raktárában megtalálható darabokra azonnal lecsaphatunk. Akkor sem kell elkeserednünk, ha a nekünk tetsző darabok éppen nincsenek raktáron, ugyanis a rendelési idő maximum négy hét, így a szezon akkor is teljesen felkészülten érhet minket, ha az alapoktól szeretnénk kialakítani a kerthelyiségünket. „Eladóink igyekeznek mindenben segítséget nyújtani, sőt, ha igény van rá, lakberendezőt is tudunk ajánlani, hogy a kerthelyiség minél hívogatóbb legyen.” – teszi hozzá Császár Margit.

Az elégedett vendégek meg fogják hálálni, ha időt és pénzt szánunk a kellemes terasz kialakítására, az Impala Bútorkereskedő Kft. folyamatosan bővülő kínálatából pedig bátran válogathatunk, bármilyen stílus mellett döntünk!

Szerző: Kiss Zsófia

 

crystal    santafe  sun  cont AC 1319   Dóver presszó asztal

 

gf 1209  gf 1615  GF 2105   GF 2106

 

topalit

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner