A Costes Downtown is Michelin-csillagot kapott

Hírek
Tipográfia

A séfváltások miatt sem vesztették el a korábbi csillagosok a kitüntetést, és egy újabb étterem zárkózott fel.

A Costesben komoly átalakulások voltak, de emiatt nem kellett elbúcsúzni a Michelin csillagtól, sőt a második étterem, a Costes Downtown is megkapta az egycsillagos minősítést - derül ki a Michelin közleményéből.

Az európai nagyvárosok közül összesen 15 étterem lett újonnan a kétcsillagos, köztük a bécsi Mraz&Sohn, valamint Salzburgban az Ikarus és a SENNS. Párizsban még öten, Londonban ketten ugrottak szintet, így összesen 88 étterem teheti ki a kétcsillagos táblát.

Összesen 48 étterem vívta ki idén az első csillagot, köztük a prágai Field, így a cseh fővárosban is van már három olyan hely, amely részesült a kitüntetésben. Varsóban viszont a Senses még csak a második, így a régióban igen csak jól áll Budapest a maga öt csillagával.

Váratlan meglepetés

Gerendai Károly főtulajdonos a Chef&Pincérnek elmondta, hogy az új étteremnél ilyen gyors eredményre egyáltalán nem számítottak. Elsősorban azzal voltak elfoglalva, hogy a Ráday utcában működő Costesnél minden rendben legyen, hiszen itt Palágyi Eszter vette át a séf posztját Miguel Rocha Vieirától, aki elsőként vívta ki Magyarországon a Michelin elismerő csillagját. Ezzel viszont most már Palágyi Eszter is csillagos szakáccsá vált. Vele egyébként hamarosan interjút is olvashatnak lapunkban.

borkonyha

A Borkonyha így gratulált a Facebookon (Fotó: Facebook / Borkonyha)

Ugyancsak jó hír, hogy a többi étterem szintén megtartotta a kivívott csillagot, így a Tanti is, ahol ugyancsak cserélődött a séf, Pesti Istvánt Heiszler Olivér váltotta. Mellettük pedig az Onyxnak és a Borkonyhának sem kellett csalódnia, és tartották a színvonalat.

Mit jelenenek a csillagok?

A Michelin vörös útikalauzát több mint száz éve adta ki először, azt az üzleti stratégiát követve, hogy amíg az emberek kirándulásra használják az autóikat, addig is kopik a gumiabroncsuk. Az információs brosúra a harmincas évektől használ csillagokat az éttermek minősítésére. A Michelin-csillagok odaítélésekor a legfőbb szempont a konyha, amelyhez kapcsolódik a szerviz, a borválaszték és a higiénia is.

Ezek szerint az egy csillag igen jó éttermet jelöl, amely a maga kategóriájában különleges figyelmet érdemel. A két csillag kimagaslóan jó éttermet, válogatott borokkal, amiért érdemes hosszabb kitérőt is tenni. A három csillag már a világ legjobb éttermeinek kitüntetése, amelyek konyhája minden szempontból kifogástalan, borválasztéka pedig igényes, és a hely külön utazást is megér.

A csillagokról főállású tesztelők értékelése alapján születik döntés, akik általában képzett szakácsok, néha autodidakták. Inkognitóban, rotációs rendszerben járnak, szigorú szakmai és erkölcsi szempontokat kell szerződésben vállalniuk, és legendásan megvesztegethetetlenek.

A Michelin-csillag ma világszerte az éttermek fő mércéjévé vált. A nagy séfek is minden évben aggodalommal vagy reménykedve figyelik a legfrissebb kalauzt, hogy nem vesztettek-e vagy esetleg nyertek-e egy csillagot.

Fotó: costesdowntown.hu

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner