333 millióból újították fel a "Gyűjtő" börtönkonyháját

Hírek
Tipográfia

A Budapesti Fegyház és Börtön, közismert nevén a "Gyűjtő" 1250 négyzetméteres konyhájáról naponta kétezer embert tudnak ellátni, és 50 fogvatartottnak ad munkát.

Széles Gábor, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka szerint a beruházásra nyílt közbeszerzési eljárást írtak ki, amelynek keretében 12 gazdasági szereplő pályázott. A tavaly februárban megkezdődött felújítást a fogvatartottak is segítették, például bontási munkákat végeztek, mázoltak és kisebb szereléseket végeztek.

Szinte teljes körű az élelmiszerellátás

Az új konyhában negyvenféle étrendnek megfelelő ételt tudnak készíteni, erre elsősorban az egészségi okokból előírt diéták, speciális étrendek miatt van szükség.

Az új fogvatartotti konyhán évente mintegy 220 ezer kilogramm kenyér, 170 ezer zsemle, 60 ezer kilogramm sertéshús, 24 ezer kilogramm csirkehús, 120 ezer kilogramm burgonya, valamint 50 ezer liter tej felhasználásával készülnek majd az ételek.

gyujtoFotó: Google Map

Az országos parancsnokság tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtásban az alapvető élelmiszer-ellátottság csaknem teljes körű: saját pékséget, vágóhidat, zöldségfeldolgozó üzemet működtetnek. Idén egy új tésztaüzemet terveznek beindítani.

Képzést is szerveztek

A két, PPP-beruházásban épült börtönön kívül most már valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben a szervezet működteti a konyhát, nem külső vállalkozásokkal oldják meg, mint korábban – mondta Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az átadó ünnepségen.

Kormányzati elvárás volt ugyanis a büntetés-végrehajtással szemben, hogy minél inkább belső ellátásban megtermelt élelmiszer-alapanyagok felhasználásával oldják meg a fogvatartottak élelmezését, és az is, hogy növeljék a foglalkoztatásukat. A beruházással mindkét elvárásnak megfelelnek, az új, 1250 négyzetméteres konyhaüzemben mintegy 50 fogvatartottnak ad munkát, és konyhai kisegítő képzést is szerveztek nekik. (MTI)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner