Kortárs művekből lesz étel Szentendrén: a halfejű és a citromcicis nő találkozása

Hírek
Tipográfia

Az 1997-ben indult, és négy részt megélt Művészkonyha kezdeményezést idén újraindítják: ennek során a magyar képzőművészet élvonalához tartozó Szentendréhez köthető alkotók küldtek képeket, szobrokat, hogy azokból az Aranysárkány séfje készítsen menüsort.

 

Az Erdész Galéria és az Aranysárkány érdekes, bár magától értetődő árukapcsolással élt, amikor a képzőművészet és a gasztronómia műremekeit árulja kombóban Szentendrén. Aki persze valóban csomagban venne képet és vacsorát, annak egy Happy Meal menünél jócskán többet kell költenie, mert akad milliós tétel is a művek közt.

A lényeg, hogy az Erdész Galéria felkérésére 12 művész küldte el alkotását, hogy Máhr Attila ételsort kreáljon ezek alapján A képzőművészek közt voltak a Kossuth-díjas alkotók is, így például Fehér László, aki egy kakaós csigát majszoló kislányról készült képet adott a galériának, míg Gyémánt László egy Velázquez-átiratot, amelyen az angyalka tükre itt egy tál szűzérmévé változik, így Vénusz is csak pár szelet hús a tányéron. Az ugyancsak Kossuth-díjas Csíkszentmihályi Róbert laskagombanő szobra is egészen erotikusra sikerült a maga "cicitromával” és petrezselyemnyakláncával (Pilisi pácolt-grillezett laskagomba lesz belőle juhtúrós polentaágyon, sült petrezselyemmel). Már nem Kossuth-díjas, de még mindig erotikus és citromos Nagy Boglárka hiperrealisztikus festménye a citromszorbéval nyalakodó hölgy portréja, amely már elkelt több mint egymilliós áron, de vacsorára azért készül belőle sorbet citrommal. Ugyancsak nagy hírességként efZámbó István három halálfejes serpenyőjével is szembenézhetünk, amely egy haláli spagettit hív majd életre.

A mi kedvencünk azonban Györfi András hihetetlenül vibráló színű és elegáns halfejű nője volt, amelyre a horvátországi Rovinjban alkotó magyar festő piros gömböket festett, így a fogás neve a kép alapján Dalmát pisztráng koktélparadicsom-raguval és főtt burgonyával körbekerítve lesz.

Készül majd többek közt a kék vajat ábrázoló plasztikából piritós pesztóval és fűszervajjal, ahogyan a Szenteleki Gábor gránátalmát visszatükröző céklájából Balkáni gránátalmás céklaleves tormás-tejszínes túrógombóccal.


A négy esten a hatfogásos étkezéshez még borok is társulnak különböző pincészetektől, és a művészek maguk tartanak majd tárlatvezetést. Csak bírja a műértő közönség/vendég mindezt megemészteni.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner