Ramocsai Barbara és Török Bettina mehet Göteborgba az EuroSkills döntőjére

Hírek
Tipográfia

SkillsHungary 2016 szakács- és pincérversenyt a Gundel Szakiskola tanulói nyerték, így az európai versenyen folytathatják.

Április 18-19-én rendezték meg a Hungexpo „G” pavilonjában a magyarországi Skills szakács- és pincérverseny döntője. A kétnapos versenyen a 3-3 döntőbe jutott fiatal több körben mérhette össze tudását. A szakácsversenyzők finger food-okat, egy halból és egy bárányból készült főételt, kacsából meleg előételt és consommét készítettek, s a feladatsort egy tányérdesszert zárta. A versenyzők munkáját nehezítette, hogy a fő nyersanyagokat nem ismerhették meg előre. Az ételeket egy háromtagú munka zsűri és egy öttagú kóstoló zsűri értékelte, akik nem tudhatták - a verseny tisztasága érdekében -, hogy melyik versenyző tányérját pontozzák – derül ki a Magyar Vendéglátók Ipartestületének közleményéből.

A szakácsverseny végeredménye:

  1. Ramocsai Barbara
  2. Jándi Lőrinc
  3. Pereszlényi Alexandra

Az első két versenyző felkészítője Mészáros Marika a Gundel Szakiskola tanára volt. A következő hét hónapban Barbara és Lőrinc szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Sándor Dénes; segítői: Nyíri Szása, Segal Viktor, Varga István, Ádám Csaba, Barka Áron, Volenter István és Szűcs Árpád.

A zsűri független ítéletét bizonyítja az is, hogy Nyíri Szása lapunknak elmondta, hogy csak utólag tudta meg, hogy a győztest az ő éttermében készítették fel. Ha azonban ezt tudja, akkor sem befolyásolta volna ez a végeredményt, hiszen nem tudták a tányérokról, hogy azokat kik készítették el.  

 A pincérversenyzők feladatai között menüsor összeállítás szerepelt egy kisorsolt témára, amihez alkalmi asztalt kellett teríteniük. A versenyzők emellett bor- és párlat felismerésben, italkeverésben, valamint gyümölcsfaragásban mérhették össze tudásukat. A versengést az élőmunka zárta le, melynek során a szakácsok által készített ételsort felszolgálták a meghívott vendégeknek, húst daraboltak a vendégek asztalánál, illetve flambíroztak. A kommunikáció mindvégig angol nyelven zajlott. A rendezvény érdekessége volt, hogy versenyen kívül egy finn Euroskills versenyző is megmérettette magát. A feladatok végrehajtását és a megoldásokat öttagú zsűri értékelte.

A pincérverseny végeredménye:

  1. Török Bettina
  2. Szántai Péter
  3. Császár Attila

Az első versenyző felkészítője Szakács Ildikó, a Gundel Károly Szakképző Iskola tanára volt.

A következő hét hónapban Bettina szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Cservák György lesz.

A 2016 decemberében Göteborgban megrendezésre kerülő EuroSkills versenyen Magyarországot Ramocsai Barbara (szakács) és Török Bettina (pincér) képviseli majd.

 

 

 

 

 

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner