Starbucks: baristabajnokság

Hírek
Tipográfia

A Starbucks baristái Európa minden pontján megkezdték a készülődést a 2015-ös Barista Bajnokság döntőjére, melynek keretében Magyarország három legtehetségesebb kávékészítője május 28-án, csütörtökön méri össze tudását a Starbucks Allee kávézóban.

A legjobban teljesítő barista amellett, hogy hazánkat képviseli az utolsó fordulón, Londonban, a megmérettetés előtt elutazhat Amsterdamba, a Starbucks európai pörkölő üzemébe, ahol elkészítheti saját pörkölésű kávéját. Európa legjobbja egy felejthetetlen utazáson vehet részt a Starbucks egyik kávéültetvényén, ahol testközelből tanulmányozhatja a kávé termesztésének és feldolgozásának folyamatát.

A Starbucks Barista Bajnokságát második alkalommal rendezik meg Amerikától Európán át egészen Afrikáig, melyen a tavalyi évben 2500 kávékészítő mérte össze tudását. Idén először csatlakoztak a versenyhez a magyar, cseh és lengyel partnerek, akik közül a korábbi elődöntőn a szakmai zsűri már kiválasztotta a 8 jelentkezőből a legjobbakat, hogy a döntőn megküzdjenek országunk képviseletéért Londonban. A fordulóban három magyar partner, Rauzer Zoltán (Starbucks Széna), Panglár Ádám (Starbucks Mamut) és Szűcs Mihály (Starbucks Westend) készíti el a kávéitalokat, és tart kóstolást a zsűrinek és mindenkinek, aki a kávézóba betér.

„A Starbucks-nál nem csak azért dolgozunk, hogy személyre szabottan készítsük el a kávéitalokat, hanem azért is, hogy baristáink szaktudásuk legjavát adva azt a legnagyobb szakértelemmel tegyék. Rendszeresen szervezünk képzéseket, hogy baristáinkból kávémesterek váljanak, és lehetőségük legyen megismerni a kávé feldolgozásának folyamatát a termőföldektől egészen addig a pontig, amíg a fekete a csészékbe kerül. A Starbucks Barista Championship remek alkalmat biztosít a kávékészítőknek tudásuk tesztelésére és fejlesztésére” – mondta Szabó Orsolya, a Starbucks regionális marketing specialistája.

Az országos bajnok idén augusztusban hazánkat képviseli majd a legjobbak londoni versenyén. A május 28-án, 11 órakor kezdődő országos döntőn nemcsak egy tökéletesen kivitelezett kávékóstolást kell tartania a jelöltnek, hanem be kell bizonyítania, hogy minden részletében ismeri a Starbucks italok receptúráit. Minden döntős több kávét is készít majd el, melyeket szakértelmük legjavával kell felszolgálniuk, emellett azok különlegességét, sajátosságát ismertetniük kell a jelenlévőkkel. A következő fordulóban a baristák a bárpult mögül mutatják be szakértelmüket, ahol a legfontosabb szempont az esztétika, hiszen egy zsűrit is lebilincselő latte art-ot, kávérajzot kell készíteniük. A fejenként egy órás megmérettetést egy kvíz zárja.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner