A magyar-olasz vegyesvállalat 2011 óta dolgozik azon, hogy Mezőtúron bivalytelepet, Gyomaendrődön pedig tejfeldolgozó- és sajtüzemet hozzanak létre, és a bivalymozzarella-készítést megteremtsék Magyarországon.

A gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön szombaton adták át. A meglévő, de évek óta nem termelő üzemet mintegy 50 millió forintból újították fel, 35 milliót a Földművelésügyi Minisztérium (FM), 4,5 milliót az önkormányzat adott hozzá, de a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és az olasz partnerek is hozzájárultak a beruházáshoz.

Az üzemet olasz technológiával olasz sajtkészítő mesterek vezetik majd, három munkavállalónak és szeptembertől a diákoknak adva munkát, mint duális képzőhely.

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára elmondta: 63 iskola működik az FM fenntartásában, arra törekszenek, hogy ne csak a fiatalok szakképzésére, hanem továbbképzésére is lehetőség legyen, ezért ingyenessé teszik a második szakképzés megszerzését is. Úgy vélte, emelni kell az agráriumban dolgozók képzettségi szintjét, mert az elmarad a más ágazatokban dolgozókétól.

Így készül a mozzarella:

Carlo Tiberi, a mezőtúri székhelyű magyar-olasz vegyesvállalat, az Italiagro Kft. egyik ügyvezetője szerint 2011 óta dolgoznak azon, hogy Mezőtúron bivalytelepet, Gyomaendrődön pedig tejfeldolgozó- és sajtüzemet hozzanak létre, ezzel egy új gazdasági szegmenst, a bivalymozzarella-készítést megteremtsék Magyarországon.

Az üzem a mezőtúri bivalytelep tejét dolgozza fel ettől a héttől kezdve, naponta 1000-1200 liternyit. Elsősorban bivalymozzarellát és ricottát, kisebb mennyiségben bivalytejből készült joghurtféléket gyártanak majd, melyet a magyar piacon terveznek értékesíteni. A későbbiekben bivalytejből készült fagylalt gyártását is tervezik. (MTI)