Magyar ízek a világ körül

Hírek
Tipográfia

A magyarországi éttermek kínálatának egyre népszerűbb elemei a külföldi konyhák fogásai. A világ 46 országában jelen lévő foodpanda ételrendelő információiból kiderül, hol számítanak a magyar ételek érdekes, közkedvelt falatoknak.

Azzal párhuzamosan, hogy a magyar éttermek étlapjain egyre nagyobb teret nyertek az egzotikusabb ételek, a pizza is konkurenciára talált az ételrendelés piacán. Magyarországon főként a sushi és a mexikói konyha tör előre a kiszállítások alapján, előbbi már a harmadik legnépszerűbb házhoz szállított fogás, míg utóbbi a negyedik az ételkategóriák között.

Bár a magyar ételek a külföldi éttermek kínálatában nem számítanak klasszikus fogásoknak, világszerte felfedezhető a hazai gasztronómia egy-egy szelete. Európában az egyik legnagyobb hírű magyar étterem az angliai Gay Hussar, ami a Sohoban a brit baloldal kedvelt találkozóhelyeként számos politikust is a magyar konyha pártjára állított. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államokban a történelem alakulása is jelentőssé tette a hazai ízeket, a nagyobb városokban országszerte felbukkannak a sokszor helyi magyarok által üzemeltetett tradicionális vendéglátóhelyek. Ausztráliában a nehéz klasszikusok helyett a kürtőskalács indult hódító útra, a kürtősh éttermek immár hálózatként működnek a déli kontinensen. Ázsiában például a kazahsztáni Restoran Madyar képviseli a magyar ízeket, immár 2001 óta, Afrikában pedig a johannessburgi The Kumquat and Zsuzsa's Hungarian Restaurant népszerűsíti konyhánkat.

A foodpanda hálózatában főként az íz-világunkhoz közel álló, jellemzően Magyarországgal szomszédos országok kínálják hazánk tradicionális fogásait. Lengyelország, Szlovákia, Horvátország és Szerbia éttermei leginkább a klasszikus paprikás húsételeket, a gulyást és a sertés pörköltet tartják étlapon, de egyes vendéglőkben magyar jelzőt kap a tócsni, a mézes mustáros sertés tál, sőt a fetás-kolbászos szendvics is. Az ételrendelő egyre növekvő orosz piacán is vannak hazai fogások, itt a húsételek mellett „magyar süteményként” az almás pitét kóstolhatják meg a magyar ízek iránt érdeklődők.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner