Kerüljön kevesebb étel a szemetesbe!

Hírek
Tipográfia

Ingyenes oktató csomaggal új honlapot indított az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleg-csökkentés érdekében.

Az egész világon, így Magyarországon is rengeteg felhalmozott élelmiszerfelesleg kerül a szemetesbe, pedig ez a több millió tonna jó minőségű élelmiszer csökkenthetné az éhezők számát. Azért, hogy minél kevesebb étel vesszen kárba 2012-ben hazánkban is elindították a nemzetközi FoRWaRd projektet. A 2014-ben záruló kezdeményezés keretében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület olyan oktatási anyagokat publikált vállalatok és karitatív szervezetek számára, amelyek egy ingyenes internetes oktatófelület segítségével gyakorlati segédletet nyújtanak szakembereknek az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

Európában mintegy 90 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente – ez fejenként 180 kg kidobott élelmiszert jelent, amiben nincs benne a mezőgazdasági és a halászati veszteség.
Világszinten az emberi fogyasztásra termelt élelmiszernek csaknem a harmada, évente 1,3 milliárd tonna kerül a szemetesbe a FAO becslése szerint.” – mondta Újhelyi  Katalin az Élelmiszerbank fejlesztési igazgatója.

Az ehető és egészséges élelmiszernek sokszor akár az 50%-a is szemetesbe kerül az EU-s háztartásokban, szupermarketekben, éttermekben és az élelmiszerellátási lánc más szakaszaiban, míg 79 millió EU állampolgár szegénységben él, és 16 millióan függnek jótékonysági szervezetek által kiosztott élelmiszeradományoktól.

Ezért az Élelmiszerbank ezen projekt keretében azt tűzte ki célul, hogy az élelmiszerpazarlás elleni ismeretekkel, gyakorlati tanácsokkal lássa el az élelmiszerellátásban érdekelt feleket, és felhívja a figyelmet arra, hogy mit tehetnek vállalatok és karitatív szervezetek azért, hogy minél több felesleget mentsenek meg.

Az oktatási anyag hiánypótló, hiszen a projektben résztvevő nyolc országban (Magyarország, Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország) eddig nem létezett ilyen átfogó, vállalatok és karitatív szervezetek számára kidolgozott oktatási anyag a témában. Az oktatási anyagok e nyolc ország nyelvén, valamint angolul is elérhetőek.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner