Dining Guide: a Costesek taroltak, Sárközi Ákos lett az év séfje

Vendéglátóhelyek
Tipográfia

A Palágyi Eszter séf által vezette a Ráday utcai étterem a legmagasabb, 93 ponttal végzett az élen, és az év étterme díjat is megkapta, míg a belvárosi Downtown 91 ponttal holtversenyben a harmadik lett. Az év séfje Sárközi Ákos lett, az év szakácsteljesítménye a Bocuse d’Or magyar csapatáé.

Az év étterme díj idei nyertese, a Palágyi Eszter vezette Michelin-csillagos Costes az értékelések során 93 pontot kapott. A zsűri értékelése szerint ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt "mozgolódásoknak". Magyarország első Michelin-csillagos éttermében Palágyi Eszter vezeti a konyhát, a korábban executive chefként közreműködő Miguel Vieira már nem szól bele az étterem működésébe, a magyar séf így nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra.

"Már tavaly is nagy megtiszteltetés volt az Év Séfjének lenni, de a fődíjat elnyerni még jobb érzés” – mondta Palágyi Eszter, a Costes séfje a díj átadása után. “Számunkra a szakemberek elismerése és az elégedett vendégek véleménye a legfontosabb visszaigazolás. Persze abba már kevesebben látnak bele, hogy az ilyen elismerések mögött mennyi tanulás, munka, lelkesedés, kitartás, sőt nőként akár önfeláldozás is rejlik, de ilyenkor az ember úgy érzi, tényleg van értelme ennek a sok-sok ráfordított energiának” – tette hozzá.  “Amikor 5 éve a Costes konyhájára kerültem, már egy világszínvonalú teljesítményt nyújtó étterem csapatának lehettem része. Amióta az én feladatom a konyha vezetése, nemcsak a minőség megtartása és tovább emelése a célom, hanem a hazai ízek, alapanyagok beemelése és a saját stílusunkkal való ötvözése. Így került az étterem kínálatába, a kocsonyától a hal ászléig sok olyan fogás, amik talán hozzájárultak az étterem mostani sikereihez is. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani az étterem egész csapatának, hiszen ez a teljesítmény mindannyiunk közös érdeme" - emelte ki a Costes ifjú, ám annál tehetségesebb séfje.

Tiago Sabarigo, a Costes Downtown portugál konyhafőnöke szerint a Costes Downtown csapata nagyon rövid idő alatt tudott stabil és meggyőző teljesítményt produkálni. „Ezt nagyon köszönöm minden kollégámnak, hiszen aki ismeri a vendéglátás nehézségeit, tudja, hogy milyen kihívás heti 7 napos nyitvatartással, reggeli, ebéd és vacsora szervizzel, és egy luxusszálloda igényeinek megfelelő kiszolgálásával, kiemelkedő teljesítményt nyújtani mindezeken a területeken. Nagyon büszke vagyok rá, hogy nekünk mindez sikerült és nemcsak a vendégek, de a szakemberek is értékelik ezt a teljesítményt. Nekem, egy másik konyhakultúrából érkezett szakácsként, különösen izgalmas feladat a magyar konyha speciális ízvilágát és alapanyagait ötvözni a korábbi tanulmányaimmal, a Michelin és a Dining Guide elismerései, úgy érzem megerősítenek bennünket abban, hogy jó irányba haladunk."

Az Év Séfje Díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt. A legígéretesebb étteremnek járó díjat a Babel Budapest kapta. Az Év Szakácsteljesítménye Díjat a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata - Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes - vehette át.

Az ország tíz legjobb étterme közé a Costes után sorrendben a Babel Budapest, az Onyx, a Borkonyha, a Costes Downtown, az Olimpia, a Salon, a St. Andrea Borbár, az Arany Kaviár és a MÁK került.

A zsűri elnöke, az összesen három Michelin-csillagos séf, Giancarlo Perbellini társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb 10 étterem sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.

A fine dining éttermek mellett street food kategóriában is nyerteseket avattak. Az Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki. A Év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át. Az Év Innovatív Konyhája Díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem konyhája.

A gálával egy időben jelent meg az idei Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto's étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben az Onyx, 2014-ben pedig a ZONA nyerte el az Év Étterme címet. A Costes korábban kétszer, 2009-ben és 2012-ben.

Nyitókép: Facebook / Borkonyha

hírlevélfeliratkozás

newsletter

trendfm

Chef pincer banner