Itt a szép új jövő: Robotok hozzák házhoz a pizzát Ausztráliában

Hírek
Tipográfia

A Domino's étteremlánc sikeres tesztüzemet hajtott végre önvezető járműveivel, a robot nem közlekedik autóutakon, így csak a pizzéria környékére korlátozódik a hatótávolsága.

A cég már jó ideje próbálkozik azzal, hogy kiiktassa az emberi tényezőt a pizzarendelési procedúrából. Először a telefonos operátort váltották le egy robottal, de most szintet léptek.

A LifeHacker beszámolója szerint a DRU, azaz Domino’s Robotic Unit (Domino’s Robotegység) egy teljesen önműködő jármű, amely az óránként 20 kilométeres sebességre képes, és alkalmas arra, hogy a járdákon, ösvényeken, bicikliutakon kiszállítsa a pizzát. Autóutakon és az autópályákon viszont nem alkalmazható, így ez a pizzéria környékére korlátozza a kiszállítást.

A DRU úgynevezett LIDAR szenzorrendszert használ, amely érzékeli az akadályokat, és ennek megfelelően automatikusan módosítja az útvonalat. A tárgyakat és a távolságokat a beépített lézere méri be, míg közelre a hagyományos érzékelőkkel tájékozódik, ahogyan például a takarító robotok is. A legrövidebb útvonalat a szenzorokon kívül a beépített GPS és a Google Maps segítségével találja meg, és végül a pizzát a ház előtti járdaszegélynél kézbesíti.

A vevő egy egyedi mobiltelefonon kapott kóddal aktiválhatja a robot bezárt tárolóját, ahonnan a különböző fűtött és hűtött rekeszből kiveheti az ételt, az italt vagy éppen a desszertet.

A DRU tömege 190 kilogramm, magassága kicsivel több, mint egy méter, vízálló és jól tűri az időjárási viszontagságokat. A jármű kidolgozásában az ausztrál Marathon Robotics vett részt, amely katonai robotok kifejlesztésén dolgozik, így gondoltak a biztonságra is. Itt persze nem beépített lézerfegyverre kell gondolni. A robotot ehelyett IP-kamerával szerelték fel, így minden lopást vagy vandál tettet egyből elküld a központnak, és az azonnali adatok alapján el lehet kapni a tettest.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner