Jelenleg a 2016-os pályázaton 16 szolgáltató - 13 szálláshely és 3 vendéglátóhely - érdemelte ki az elismerést, de a jelenlegi védjegyeket ősztől átvizsgálják, és a kor turisztikai igényeihez igazítják.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szeptemberben megkezdi a teljes magyar védjegyrendszer átalakítását, áttekintik a jelenlegi védjegyeket, és a kor turisztikai igényeihez igazítják őket. Javaslatot tesznek a még nem létező minősítési rendszerek kialakítására és bevezetésére is. Ezek között a családbarát szálláshelyek, vendéglátóhelyek, vagy turisztikai látnivalók megkülönböztetését –jelentette be Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a csütörtöki díjátadón.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj sajátossága, hogy a pályázókkal nemcsak áttekintik a feltételeknek való megfelelést, hanem szakmai tanácsadással is segítik a szolgáltatókat minőségi munkájukban. A minőségi fejlesztésekkel jobb piacra jutási lehetőségeket biztosítanak a kis-, és középvállalkozásoknak. A díj hozzájárul a magyar turizmus versenyképességének erősítéséhez - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: a minőségbiztosítási rendszer önkéntes jelentkezésen alapul, és az utazók számára garanciát jelent a választott szolgáltatás igénybevételekor. Reményét fejezte ki, hogy a szálláshelyek fejlesztését célzó, most elindult Kisfaludy-programban a minőségi fejlesztésekkel még több szálloda pályázhat a Magyar Turizmus Minőségi díjra.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot évente hirdeti meg az MTÜ, a 2017-es pályázatra nevezni augusztus végéig lehet a honlapról letöltött jelentkezési nyilatkozat kitöltésével. A díj három évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a Q-logó, és a cím használatára. Az érvényességi idő alatt a díjazottaknál bármikor végezhetnek utóellenőrzést, indokolt esetben a díj vissza is vonható.

Számos szolgáltató már kétszer is kiérdemelte a díjat, az érvényességi idő meghosszabbítására szolgáló pályázaton is sikerrel szerepelt, 2016-ban öt szálloda kapta meg újból az elismerést.