A turisztikai ágazat gazdasági hozzájárulása 2023-ban érheti el a koronavírus-járvány előtti szintet - állapította meg csütörtökön Madridban bemutatott jelentésében az Exceltur spanyol turisztikai szövetség.

    A szervezet alelnökének ismertetése szerint a múlt évben az ágazat adta az ország GDP-jének 7,4 százalékát 88,5 milliárd euróval, így közvetlen hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez  1,9 százalékkal, 36 milliárd euróval volt több, mint egy évvel korábban, azonban továbbra is elmaradt a 2019. évi 12,4 százalékos eredménytől.
    José Luis Zoreda elmondta: 2021-ben a turizmus helyreállása csupán részleges volt, tele hullámvölgyekkel, amelyeket a járványhelyzet alakított.
    Rosszabbul teljesítettek azok a célpontok, amelyek a nemzetközi turizmus kedvelt úti céljai, például Madrid, Katalónia vagy a Baleár-szigetek, viszont a belföldi utazások fellendülése összességében javított az ágazat helyzetén. A városlátogatások helyett a szabadidős programok kerültek előtérbe főként az északi "zöld" tartományokban, például Galiciában, Kantábriában, Navarrában.
    Az Exceltur szakemberei arra számítanak, hogy a jelenleg zajló hatodik járványhullám miatt csak áprilistól élénkülhet fel ismét a turizmus a dél-európai országban, az első negyedévben 33,2 százalékos elmaradással számolnak a járvány előtti szinthez képest.
    Számításaik szerint idén 10,5 százalék, 135,4 milliárd euró lehet az ágazat hozzájárulása a spanyol GDP-hez.
    Spanyolország 2019-ben még a világ második leglátogatottabb országa volt, de 2020-ban 65 millió turistát veszített. A 2021-es látogatottsági adatokat várhatóan februárban teszi közzé a spanyol statisztikai hivatal (INE).

(MTI)