Júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,4, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken) – közölte a KSH.

 

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 4,5%-kal csökkent, a belföldivendég-éjszakák száma 0,4%-kal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 4,7%-kal emelkedett.

2019 júliusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,4, a vendégéjszakáké 5,4%-kal csökkent. A szálláshelyekre érkezett 687 ezer vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban csökkent. A vendégéjszakák felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 23%-át a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.

A belföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 1,5%-kal volt kevesebb. A vendégszám 846 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a panziókban és a kempingekben nőtt, a szállodákban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban mérséklődött. A belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió.