Áprilisban 0,8 százalékkal több külföldi vendég 2,2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, míg a belföldi vendégek száma 0,3 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi magas bázishoz viszonyítva. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a húsvéthatás lassított be.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt áprilisi bruttó árbevétele 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és 38,7 milliárd forintot tett ki, ami tavaly október óta a legmagasabb összeg.

A szállásdíj-bevételek 4,5 százalékkal 22,7 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevételek 22,6 százalékkal 8,6 milliárd forintra nőttek, míg az egyéb bevételek 2,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól és 7,4 milliárd forintot tettek ki.

A szállodai szobák átlagos ára 3,3 százalékkal, 20 155 forintra emelkedett tavaly április óta, a szállodai szobára jutó szállásdíj-bevétel 3,7, a teljes bruttó árbevétel 5,8 százalékkal nőtt.

125 milliárdos a bevétel

A szobák átlagos kihasználtsága 6,1 százalékos volt áprilisban, 0,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az év első négy hónapjában a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 7,0 százalékkal, 7,4 millióra emelkedett. Ebből a külföldi vendégek 4,6 százalékkal több, 3,8 millió éjszakát töltöttek el, a belföldi vendégek 3,6 millió vendégéjszakája 9,7 százalékkal több a tavalyi első négyhavinál. A szobakihasználtság 2,7 százalékponttal 53,4 százalékosra emelkedett.

A bevételek 12,0 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva és megközelítették a 125 milliárd forintot. A Szállásdíj bevételek 10,7 százalékkal 69,4 milliárd forintra nőttek, a vendéglátásból eredő 29,5 milliárd forintos négyhavi árbevétel 24,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Január-áprilisban 10-11 százalékkal nőtt az amerikai és kanadai, valamint a kínai vendégforgalom, de a spanyol vendégek 21,2, az ukránok 38,7, a Romániából érkezettek 14,3 százalékkal több éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

A húsvéthatás lassított be

A húsvéthatás okozta a külföldi vendégéjszakák számának stagnálását áprilisban, a turizmus minden más mutatója továbbra is emelkedik - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legfrissebb statisztikával kapcsolatban.

Tavaly áprilisra esett a teljes húsvét, idén viszont márciusban kezdődtek az ünnepek, csak a húsvét hétfő esett áprilisra. Az előző évi magas bázis miatt is csökkent a vendégéjszakák száma. A vendégek száma azonban nem csökkent, Olaszországból és Franciaországból lett kevesebb a vendégéjszakák száma - húzta alá, hozzátéve: a belföldi vendégforgalom továbbra is növekedést mutat.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele mind áprilisban, mind az első négy hónapban emelkedett.

A küldő országok közül Amerikából több mint 10 százalékkal nőtt a vendégek száma, Romániából csaknem 22 százalékkal, Ukrajnából 53 százalékkal több vendég érkezett idén áprilisban, mint egy évvel korábban. (MTI)