Eger és térsége országgyűlési képviselője felkérte a borászokat: tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására.

A kezdeményező Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a borok olimpiájaként is emlegetett Challenge International du Vinen, a franciaországi Bordeaux-ban az egri borok idén immár nem először szerepeltek a legjobban Magyarország összes borvidékének termékei közül.

"Az egriek és a környékbeliek köszönettel és tisztelettel tartoznak az itt élő, itt tevékenykedő szőlészeknek és borászoknak, akik az országhatáron belül és azon túl is messzire viszik e térség jó hírét" - fogalmazott.

Ezek a szakemberek a szőlő és a bor tiszteletére alapozva évről évre képesek csúcsminőséget előállítani. Nekik köszönhetően az Egri borvidék "ma már nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is kimagasló minőséget képvisel", így - a Szekszárdi és a Tokaj-hegyaljai borvidék mintájára - megérdemel egy összetéveszthetetlen, egyedi és az ezen a tájon készülő csúcsborokhoz méltó palackot, mely egyszerre jelképezi a minőséget, a hagyományok tiszteletét és a modernséget - húzta alá a politikus.

Ezért a XXII. Egri Bikavér Ünnepen felkérte az érintett borászokat: tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására és arra, hogy a borvidék mely nedűit tartalmazzák majd. Kijelentette: határozott célja, hogy legkésőbb egy év múlva, a következő Bikavér Ünnepen már az új egyedi palackból töltsék a vendégek poharába a hazai vörösborok közt elsőként hungarikummá nyilvánított Egri Bikavért.

Fotó:Hangács dűlő - Zsofka1986 - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52092905