Megjelent a gyógyhelyek turisztikai fejlesztését támogató pályázat

Hírek
Tipográfia

A gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg 6,9 milliárd forint keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében pénteken - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

    A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a helyi önkormányzatok, ahol az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala által nyilvántartásba vett gyógyhelyek vannak, konzorciumi formában is van lehetőség pályázni - hívta fel a figyelmet az államtitkár.
    Az elnyert támogatásból a természetes gyógytényezőt - például gyógyvíz, gyógybarlang, gyógyiszap - kiegészítő, a turisztikai szezont meghosszabbító, egész évben működő turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztésére van lehetőség.
    Minimum 300 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyerhet el az a fejlesztés, amely a helyszín egyediségére építő innovatív attrakciófejlesztést, vagy a turistafogadás látogatóbarát feltételeinek létrehozását, vendégfogadó terek kialakítását tűzi ki célul.
    Támogatható továbbá a nemzetközi vonzerővel rendelkező, a helyszín történelméhez, hagyományaihoz kapcsolódóan rendszeresen megrendezendő kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése.
    Rákossy Balázs fontos szempontnak nevezte, hogy a gyógyhely célcsoportjának igényeihez kapcsolódó, aktív kikapcsolódást célzó szolgáltatások, illetve a gyógyhely jellegéhez, gyógyászati profiljához igazodó garantált programok jöjjenek létre.
    Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a projektnek munkahelyet kell teremtenie.
    Magyarország turizmusának meghatározó helyszínei a gyógyhelyek, többségük a komoly hazai ismertség mellett jelentős számú külföldi turistát fogad. Az egyes gyógyhelyek turisztikai teljesítménye eltérő, a fejlesztési lehetőségeket és irányokat erre alapozva kell megvalósítani a 2014-2020-as időszakban - fejtette ki Rákossy Balázs.
    A gyógyhelyi jelleg eléréséhez szükséges az adott település arculatának koncepcionális fejlesztése. Az államtitkár szerint olyan összehangolt, egységes szemléleten alapuló fejlesztések ösztönzése szükséges, amelyek során az önkormányzat és a vállalkozások együttes tervezésén alapulva valósulnak meg a gyógyhelyi kínálat hiányzó elemeinek létrehozását célzó beruházások.
    A fejlesztésektől azt várják, hogy azok eredményeként nő a látogatók száma a gyógyhelyeken, és emelkedik a turisztikai költés összege.
    A felhívásra a támogatási igényeket 2016. január 5-től 2018. január 5-éig lehet majd beadni.

 

(MTI)

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner