Az idegenforgalommal a vendéglátás is új tárcához kerülhet

Hírek
Tipográfia

Nem számít politikai ellenállásra a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a gazdasági tárcától, így a jövő heti kormányülésen dönthetnek az idegenforgalom átalakításáról, és vele együtt a vendéglátás is átkerülhet a fejlesztési minisztériumhoz – mondta a Chef & Pincérnek Bíró Marcell. Várhatóan lesznek pluszforrások is.

biro                                                                               Biró Marcell 


A vendéglátásra a kormány a kereskedelmi szemlélet helyett, inkább idegenforgalmi szempontból kíván tekinteni – erősítette meg a korábbi információkat lapunknak a közigazgatási államtitkár.
 „Ha mint állami feladatot akarjuk azonosítani, akkor az idegenforgalom és a vendéglátás mindenképpen egy kalapba kell, hogy essen, és emiatt célszerű ezt az egészet egyben kezelni. Az ugyanis nem jó, ha állami irányítás tekintetében szétvágjuk a kettőt.” – mondta Bíró Marcell Országmárka 2.0 című konferencia után.
Ahogy az idegenforgalom is eddig a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozott, és az új struktúrában átkerülne a fejlesztési tárcához, úgy a vendéglátás is követné ezt. Így az államtitkár szerint az állami lépések erősíteni tudnák mindkét területet.
A végső szót majd a kormány mondja ki a március 9-i kormányülésen, de már komoly előkészületi állapotban van az átalakítás. Bár többen beszámoltak arról, hogy a gazdasági tárcának vannak fenntartásai a tervezett átalakítással kapcsolatban, az államtitkár nem érzékelt komolyabb ellenállást Varga Mihály minisztériuma felől.
„Nagyfokú ellenállásról semmiképpen nem beszélhetünk, főleg nem politikai szinten” – cáfolta Bíró a sajtóhíreket. Szerinte, ha vannak olyanok, akik nem támogatják a tervezetet, az legfeljebb bürokratikus szinten észlelhető.
A döntés előkészítéséhez közelálló forrásaink szerint az átalakítástól nemcsak szemléletbeli változásokat remélnek, de áfa-, járulékcsökkentést, és pályázatokon keresztül pluszpénzeket is. Az államtitkár ez utóbbit megerősítette, hogy lesznek majd ilyen tenderek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) keresztül.
A konferencián Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere Országmárka 2.0 konferencián jelentette be, hogy a kormány már március 9-i ülésén döntést hozhat az új turisztikai ügynökség létrehozásáról, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülhet.
Az előterjesztést a Miniszterelnöki Kabinetiroda készítette el, azzal a javaslattal, hogy az új ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerüljön. A kormány már tárgyalt az előterjesztésről, megrendelt bizonyos tanulmányokat, így március 9-én a végső döntést is meghozhatja.
A miniszter szerint a turizmus jelenleg 10 százalék alatti szinten járul hozzá a nemzetgazdasághoz, míg a versenyben lévő országok közül többeknél ez 15 százaléknyi szinten áll. Mindeközben úgy látja, hogy a turizmusban az elmúlt évek növekedéséért az államnál jóval többet tettek a piaci szereplők, akiknek a tapasztalatait az új struktúrában felhasználnák, és őket segítenék. Határozottan cáfolta tehát, hogy államosítást terveznének, így például a Sziget fesztivált sem kívánják megszerezni. Csak arról van szó, hogy az állami feladatköröket, forrásokat egy kézbe akarják szervezni, és hatékonyan, a bürokrácia leépítésével kívánják szolgáltatói szemlélettel segíteni a piaci szereplőket.
Rogán szerint márkákat, brandeket kell felépíteni, mert ma sem Budapest-, sem Balaton-, sem Tokaj-brand nincs. A tervek szerint viszont ha kialakult a stratégia, akkor ennek mentén az állam "nagyon sok pénzt" fog elkölteni brandekre, márkákra és nagyrendezvényekre.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner