A nők kulcsszerepet játszhatnak az idegenforgalmi rekordban

Hírek
Tipográfia

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerint a vendéglátóiparban a női vezetők aránya 30 százalékos, míg az Egyesült Királyságban az egész szférábanez az arány 63 százalék.

A vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián Varga Mihály elmondta, ebben az ágazatban döntő a nők foglalkoztatása. A vendéglátóipari szakszervezet adatai szerint a női vezetők aránya ugyan csak 30 százalékos, de az unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a nők foglalkoztatási aránya 2010 és 2015 között.

A nők arányának javításában még van teendője a kormánynak, de a kabinet elkötelezett amellett, hogy semmiféle különbség ne legyen – mondta a miniszter, aki úgy véli a turizmus tavalyi rekorderedményében a nők kulcsszerepet játszottak.

Szerinte a kormány eddigi intézkedései nagyban segítették a nők munkába állását, hogy ne kelljen választani a munka és a család között.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke is hangsúlyozta: a turizmus olyan terület, ahol a női foglalkoztatásnak van jövője, rendkívül intenzíven növekszik 2010 óta a női foglalkoztatottak létszáma a szférában. Az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban 50, Spanyolországban 41, Olaszországban 39 százalék a női foglalkoztatottak aránya a turizmusban, mégpedig azért, mert ez a terület biztonságos, kiszámítható, rugalmas, jó kereseti lehetőséget nyújt, jobban össze lehet hangolni a munkahelyi és az otthoni tevékenységet és könnyebb megvalósítani a részmunkaidős foglalkoztatást is. (MTI)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner