A csillogó krómacél szerelmeseinek nagy napjuk lehet, ha ellátogatnak a hazai First Craft Beer új üzemébe, de a sörrajongók Mekkájává is válhat a Váci út kültelki részein található főzde, ahol például olyan pilzenit kóstolhatunk, amelynek az élesztőjét a legenda szerint 50 éve mentettek ki a cseh Pilsner Urquelltől.

A Budavári és Belvárosi Sörfesztivál főszervezői, Kurucz Dániel és Kurucz Gergely megalkuvás nélküli sörfőzdét akart létrehozni, amelyben minden részletre figyelnek. Kezdetnek mindjárt elmentek a világ olyan sörfőzdéibe, amelyek legközelebb állnak a saját ízlésükhöz, hogy náluk tanuljanak, inspirálódjanak. Aztán ennek megfelelően hozták létre az üzemüket.

Ahogy a gyárlátogatáson körbenéztünk és ismerve a hazai kézműves, kisüzemi és kraft sörkészítők technológiáit és alapanyagait, egyes elemeit fel lehet fedezni máshol is, de így egyben a kicsik között tényleg csak itt láttuk összetéve mindezt egyetlen sörüzemben.

Kurucz Gergely, Kurucz Dániel és Unger Zsolt (Fotó: Horváth Balázs)

Kezdődik mindjárt a víznél. Itt kezelik a sör legnagyobb árányú összetevőjének számító alapanyagot, amely azt jelenti, hogy ozmózisos szűrőrendszerrel elérik a 99 százalékos tisztaságot, majd az egyes sörtípusoknak megfelelően dúsítják ásványi sókkal. A sör főzésekor csak tisztított levegőt engednek az üzembe, így nem kerülhetnek be olyan baktériumok, amelyeknek nem kell részt vennie a sörkészítésben. Amelyik élő sejtekre viszont szükség van, abból a legjobb elérhető változatot alkalmazzák. Élesztőből ugyanis nem a hazai gyakorlatnak megfelelő poros verziót veszik, hanem az Egyesült Államokból szállítatnak folyékony változatot a White Labstől, amit aztán több generáción keresztül fel tudnak használni.

Az élesztő (Fotó: Horváth Balázs)

Hidegkomlózó berendezés segítségével keringtetetik át a sörüket az illatos, újhullámos komlón. A pasztőrözés helyett pedig egy szeparátornak nevezett berendezéssel tisztítják a sörüket a szűrés előtt. Ez utóbbinál pedig figyelnek arra, hogy ne legyen ízveszteség. Végül pedig hordóba, palackokba és dobozba töltik az erre szolgáló automatizált gépsosorokon. Bár a gépi palackozósor sem általános a kicsik között, de dobozoló gép egészen kuriózumnak számít, hiszen rajtuk kívül egyedül a Rekettye főzde árulja így a söreit.

A szeperátor

A gyors üzemtúra után a lényegre is rátérhettünk, és kiderült, hogy a pilzeni sörük például igazi különlegesség lehet a piacon, hiszen a recept kialakításában Jan Šuráň, a cseh kisüzemi sörfőzdék szövetségének elnöke segédkezett. Ez azért is nagy szó, mert nemcsak szakmai tanácsokkal látta el a magyar szakembereket, de a speciális sörélesztőjével is, amit a legenda szerint 50 éve hoztak ki az akkori Pilsner Urquell üzemből, és azóta szaporítják. Ennek és a cseh Saaz komlónak a segítségével érik el a hamisítatlan cseh pilzeni ízt. A sörüzemben kóstolt szűretlen és szeparálatlan verzióban jött is a finom cseh stílusú komlós íz, de igazán érdekes volt emellett, hogy szinte úgy töltötte ki az ember száját az ital, mint egy tejhabos krémes kávé. A legerekhez szokott hazai sörízlést vélhetően leginkább ezzel lehet majd leginkább megcélozni, és igazi ivósörként befutatni.

Fotó: Molnár Zsolt

Az újhullámos vonalon a felsőerjesztésűek közül az American Pale Ale-t kóstolva, erősen hullámzottak is elő az újvilági komlóaromák, ha viszont ezután az Indian Pale Ale-be kortyoltunk, akkor valósággal már áradtak. Ez utóbbinál meglepetés volt, hogy a nagy komlóhangsúly ellenére mégsem húzte epeként össze az ember száját a keserűség. Mindkettő jól iható, illatos verzió, nem bántó alkoholtartalommal (APA – 4,8 százalék, IPA – 5,6 százalék).

A sörcsapon volt még korianderes aromájú belga búzasör és különböző gyümölcsös változatok is, amelyek egy részénél a gyümölcs együtt erjedt le a sörrel, de olyanok is voltak, amelyeknél csak a végén adtak gyümölcsöt ízesítésként.

Kurucz Dániel a Chef&Pincérnek elmondta, hogy az egész beruházás 1,5-2 millió eurót tett ki. Ez az újhullámos sörfőzdék mellett amúgy magasnak számít, azoknak nagyjából a kétszerese-háromszorosa. A tervekben az első évben komoly deficittel számolnak, a második évben már alacsonyabb lehet a mínusz, míg a harmadik évben talán már ki tudják hozni nullszaldóra a mérleget, és ezután elkezdhetnek profitot termelni.

Sok múlik persze a nagyságrendeken. Nagyobb volumen mellett tudják ugyanis olcsóbban tartani az egységköltségeket, hiszen a méretüknek megfelelően egyenesen a gyárból tudnak rendelni malátát és komlót, így az alapanyagok költsége ezeknél olcsóbb. A megfelelő forgalom biztosítására pedig nem csak a hazai piacokban bíznak, a termelés közel felét ugyanis külföldre szánják.

Fotó: Molnár Zsolt

Árban némiképp a mostani minőségi kis sörfőzdék alá lőnek az 590-650 forintos félliteres dobozos árral, és a boltok mellett nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a sörözőkre, éttermekre – a vendéglátó szektorra is. A külső Váci úton található Taproomban viszont nem várnak igazán nagy forgalmat, mert eléggé kiesik a szórakozás centrumából. Fontos szerepe lehet viszont a csapoló egységnek abban, hogy a gyár udvarán szombatonként fesztiválokat terveznek majd rendezni. Emellett a belvárosban is terveznek saját sörözőt.

A látványfőzdét mindenesetre a nagyközönség előtt július 15-én 16 órakor nyitják meg a. A külső Váci út 83. alatt található sörüzembe délután 16 órától óránként indul ingyenes főzdebusz a Westend – Hilton Hotel elől. A nyitóeseményen főzdelátogatásokat és sörismertetőket szerveznek a tulajdonosok sörfőzőmesterek vezetésével, a First taproom-jában pedig mind a nyolc főzdefriss sörtípust megkóstolhatják a vendégek. Este élő zenével és DJ-vel folytatódik a nyitóbuli.