Szombattól az eddigi 8 ezer hektoliterrel szemben minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedéki adókedvezményt.

Gyenge Zsolt, Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke az MTI-nek elmondta, az intézkedésnek akkor lehet kedvező hatása, ha a multinacionális sörgyártók számukra hátrányos kereskedelmi szerződései elleni fellépésben és célzott pályázati források megnyitásában is segítséget kapnak a kormánytól.

Egyrészt műszaki-technológiai fejlesztésekhez szeretnének ahhoz hasonló segítséget kapni, mint amilyet korábban a borászok és a pálinka előállítók kaptak. Ebből bővítenék, korszerűsítenék, az eddigi garázsműhelyekből ipari környezetbe telepítenék a termelő egységeket.

Szerinte a multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni, amelyek mind a magyar, mind az uniós jogszabályokkal szembemennek, és lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását.

Az egyesület adatai szerint a magyarországi főzdék közel 300 különböző fajta sört állítanak elő. Tavaly 55 ezer hektolitert gyártottak, piaci részesedésük 1 százalék alatti. Magyarországon jelenleg 60-65 kisüzemi sörfőzde működik.