Bienerth Gusztáv és Guller Zoltán szabja át a magyar turizmust

Hírek
Tipográfia

A fejlesztési tárca minisztere bekelentette, hogy hétfőtől átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek felügyeletét kormánybiztosként Bienerth Gusztáv, vezetését pedig Guller Zoltán látja el.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a hétfőn rendezett sajtóreggelin elmondta, hogy a hétfői Magyar Közlönyben megjelenik minden kinevezéssel kapcsolatos közlemény, határozat. Az átalakulás hétfőn indul, a jogi-szervezeti része néhány hónap alatt lezárul.

Piaci szereplő lesz az ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökség a termékfejlesztéstől a rendezvények koordinálásán át a külképviseletekig minden turizmust érintő kérdéssel foglalkozni fog. Ezzel a rendszerrel a magyar turizmust felemeljük, és a közigazgatási béklyóból piaci szereplővé emeljük át - fogalmazott Seszták Miklós.

A jogi-szabályozási kérdéseket, feladatokat az ügynökség látja majd el. A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) maradnak az uniós források felhasználásával, kifizetésével kapcsolatos ügyek. Ebben a kérdésben a gazdasági tárca látja el az irányító hatóság feladatait, így a 2014-2020-as támogatási időszak forrásait nem veszti el az ország.

A megszűnő-átalakuló Magyar Turizmus Zrt. dolgozóit a miniszter jó szakembereknek tartja, akik rossz struktúrában ültek. Mindenkinek felajánlják, hogy átjöjjön és dolgozzon az új rendszerben.

Nem öntik ki a gyereket a vízzel együtt

Bienerth Gusztáv, leendő turizmusért felelős kormánybiztos elmondta: a kormánydöntéssel létrejövő új rendszer "maga a nemzetközi trend, 21. századi struktúra". Az eddigi magyar bürokratikus intézményrendszernek a nemzetközi versenyben ügynökségekkel kellett felvennie a versenyt - tette hozzá. A kormánybiztos hivatali apparátusa az ügynökségen belül lesz, azonos helyen, a Magyar Turizmus Zrt. épületében.

Guller Zoltán, az ügynökség leendő vezetője szerint az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció lesz. A létrejövő új struktúra az eddiginél jobban segíti majd az ágazat szereplőit. Kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. fog ügynökséggé alakulni jogutódlással. Minden szakembernek számítanak a munkájára a jövőben is

Nem akarjuk kiönteni a gyereket a vízzel együtt - fogalmazott.

Gerendai Károly az eseményen, a turisztikai vállalkozásokat képviselve, kifejtette: a stratégiai gondolkodás ideje kezdődik el, az ágazat kormányzati szervezete a piaci logika szerint szerveződik újjá, egységesül. Az országnak óriási lehetőségei és tartalékai vannak a turizmusban, amit megfelelő stratégia nélkül nem lehet kiaknázni.

Bienerth az AmCham elnöke is volt

Mint azt a múlt héten megírtuk, számítani lehetett arra, hogy bármelyik pillanatban befejeződhet a keresgélés a kormánybiztosi posztra, és a Chef&Pincér forrásai is erről a két vezetőről tudtak, akik a casting utolsó fázisában bent maradtak.

Bienerth Gusztáv korábban a PricewaterhouseCoopers magyarországi vezérigazgatója és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke is volt, de jelenleg legutóbbi időkig a Roland Berger Zrt. gazdasági tanácsadó cég elnöke volt és a Budapest Barátai Együttműködés tagja. Ő egyébként a turisztikai koncepciót bemutató egyik legelső rendezvények egyik szervezője, míg az Országmárka 2.0 című konferencián előadó is volt, amikor gyakorlatilag az új megoldási javaslatot támasztotta alá felmérésekkel, kutatásokkal.

Az ügynökséget vezetésére kijelölt Guller Zoltán az Erzsébet-program háza tájáról érkezett. Ő a vagyonkezelésben is járatos, Rogán Antal ugyanis a létre jövő ügynökségnek egyfajta vagyonkezelői feladatot is szánna, így ezen ponton léphetne be a képbe a kormányzati szakember, aki ezen a téren már bizonyított.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner