Visszavehetik az áfacsökkentést

Hírek
Tipográfia

Míg jövőre 18 százalékra, 2018-ra pedig 5-re csökkentenék le a vendéglátásban a forgalmi adót, kiderült, hogy 2018-ban ehhez egy 9 százalékos turizmusfejlesztési adót is bevezetnének.

A szektor fejlesztésében részt vevő szereplőkkel kötött alku részeként az adócsökkentés mellett vállalták nevesebb étteremtulajdonosok a különadót – értesült a Világgazdaság.

Ennek megfelelően jövőre még nem lépne érvénybe az új közteher, 2018-tól viszont az éttermeknek adott áfacsökkentés egy kisebb részét visszavennék, hogy az így beszedett pénzt a turizmus fejlesztésére fordítsák. A lap szerint az új ágazati különadót a kabinet csütörtökön terjesztette a törvényalkotási bizottság elé, és az már el is fogadta.

A terv viszont nem biztos, hogy megfelel az uniós irányelveknek, amely mindössze három áfakulcsot engedélyez Magyarország számára, hiszen ezt az új adót is ugyanarra az alapra, ugyanabban a bevallási időszakban vetnék ki, mint a forgalmi adót.

A Fidesz-frakció ezenkívül megteremtette annak lehetőségét is, hogy az önkormányzatok emeljék az idegenforgalmi adót. Eddig az adó maximális mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 forint lehetett, vagy a szállásdíjbevétel 4 százaléka. Ezt a mértéket emelik most 400 forintra, maximum 4,6 százalékra.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner