A Nébih osztályvezetője szerint a folyton cserélődő személyzetet nincs idő betanítani, így az ellenőrzéskor a dolgozók gyakran még a kérdéseket sem értik – írja a Világgazdaság.

A Nébih ingyenesen hívható zöldszámára két éve két, tavaly már 137 ételmérgezés-gyanús esetről érkezett bejelentés, idén meg már az első fél évben 87 telefonhívást jegyeztek, ami további emelkedést jelez.

Míg egy-két évtizede néhány óra volt egy átfogó vizsgálat, ma egy napba is beletelik, mire a vizsgálat végére jutnak az ellenőrök, miután a dolgozók sokszor még a kérdéseket sem értik – foglalta össze a tapasztalatokat Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője a Világgazdaságnak.

A hatóság a Gozsdu-udvarban végrehajtott ellenőrzéssorozatán nyolc helyből hatnál kellett felfüggeszteni az ételkészítést a hiánypótlás idejére, míg a bevásárlóközpontok ételudvaraiban a nemzetiségi gyorsételeket kínáló helyeknél négy üzletet kellett a takarítás idejére bezárni.