Nemzetközi hírű kiállítást támogat a Hotel Nemzeti

Hírek
Tipográfia

November 19-én nyílt Rozsda Endre műveiből retrospektív kiállítás a Nemzeti Galériában. A Hotel Nemzeti Budapest kiemelt célja, hogy aktív szerepet játsszon Budapest kulturális és művészeti életében és támogassa azt, hogy a hazai kortárs művészet minél nagyobb publicitást kapjon Magyarországon.

 

E művészeti szellemiség koncepciója mentén támogatja a hotel a Magyar Nemzeti Galéria aktuális kiállítását is, amely a nemzetközileg is elismert magyar származású művész, Rozsda Endre századik születésnapja alkalmából „Az idő ölelésében” címmel kerül megrendezésre. A retrospektív kiállításon mintegy 100 festményt, grafikát és fényképet vonultatnak fel a művész életművéből.

A Hotel Nemzeti 1896-os nyitása óta a kulturális élet pezsgő központja volt. Olyan művészek fordultak meg a falai között, mint Jászai Mari, Bajor Gizi és a legendás színésznő, Blaha Lujza, de nemcsak ismert színészek, zenészek, hanem híres művészek törzshelyévé is vált a ma már történelmi jelentőségű épület. A 20. század elején az épület megtartotta kulturális központi szerepét, mely aztán a század végére elkopott, azonban 2012-ben újra megnyílt a szálloda, és az új nyitás új megközelítést, de egyben az eredeti kulturális értékekhez való visszatérést is jelentette.

A Hotel Nemzeti nem titkolt célja a kultúrát támogató gyökerekhez való visszatérés, a művészeket támogató, pezsgő kulturális életnek helyet adni a szálloda falai között gazdag művészeti programok helyszíneként, ezzel is emlékezetes pillanatokat szerezve a hotelbe látogatóknak. Ugyanakkor a kortárs magyar művészet támogatását szeretnék megvalósítani. Az épület - amely már építészeti stílusában is a XIX. század hangulatát vegyíti korunk modern stílusával - olyan kiállításoknak ad otthont, melyek a hazai kortárs művészet kiemelkedő alakjainak műveit mutatják be, emellett pedig támogatóként áll a hotel nemzetközi szintű kezdeményezések mecénásának is, ha azon keresztül a hazai művészek elismertségéhez járulhat hozzá.

Ennek mentén az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében állt a Hotel Nemzeti ez alkalommal a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Az idő ölelésében című kiállítás mellé támogatóként, amely március másodikáig tekinthető meg a Nemzeti Galériában. A történelmi gyökerekkel rendelkező szálloda büszke arra, hogy az épület hagyományait ápolva ismét a kultúra mecénásaként segítheti a kortárs művészetek megismerését és hozzájárulhat olyan sikerekhez, amelyek a jövő embereinek kulturális tájékozottságát is emelheti.

Rozsda Endre kiállítása egy különleges állomást jelent a Hotel Nemzeti történetében is, hiszen egy olyan művész hazai munkásságának bemutatása mellé állt a szálloda, aki igazi kozmopolitaként képes volt a naturalizmustól az absztraktig a festészet, grafika és fotó eszközeivel igazán sokszínű alkotásokat az utókorra hagyni. Rozsda Endre mentes maradt a stílusok és iskolák egyszerű követésétől. Festészetében, grafikáiban egy olyan művész jelenlétét érezzük, aki mindent képes vonalakkal és színekkel kifejezni, és akinek minden ceruzával és ecsettel húzott mozdulata finom jelentések hordozója.

A Nemzeti Galéria kiállításának megtekintését kiegészítve érdemes a művészetkedvelőknek a Hotel Nemzetibe is ellátogatni, hogy még egy kiállítás élményével gazdagabbak legyenek, hiszen jelenleg Makláry Kálmán festményei díszítik az épület falait, amelyek szabadon megtekinthetők a Hotelben.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner