A Gundel Étterem szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon.

A magyar Chaine Egyesület 22. alkalommal, 2017. május 10-én rendezte meg 9 indulóval az ifjúsági szakács nemzeti válogató versenyét. A versenyen indult az Arany Kaviár Étterem, a Budapest Bisztro, a Corinthia Hotel Budapest, a Gerbeaud-Onyx Étterem, a Gundel Étterem, a Kistücsök Étterem, az Olimpia Étterem, a Vadrózsa Étterem, valamint a BGE ifjú, 27 év alatti szakácsa. A versenyzőknek a meglepetéskosár – u.n. black box - alapanyagaiból 3 óra alatt, 4 főre kellett egy 3 fogásos menüsort elkészíteniük.


Fotó: Lazarchef.hu/Földi Réka

A alapanyagok közül az idei évben a meglepetéskosárból 1 darab durbincsot, 2 darab tanyasi csirkét, 1 fej karfiolt, 500 g friss epret, 1 doboz friss áfonyát, 3 darab chilit és 4 darab vanília rudat kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek, az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, de ezeknél a zsűri azt is figyelte, hogy az adott termékek mennyiségével, hogyan gazdálkodtak a versenyzők.


Fotó: Lazarchef.hu/Földi Réka

A zsűri elnöke: Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), a zsűri tagja: Szulló Szabina, Raj Ráchel, Jakabbfy László, Bíró Lajos, Merczi Gábor, Nyíri Sándor, Pesti István, Kovács Árpád, Barka Áron, Dr. Sándor Dénes, Garai Ádám volt. A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság, a kóstoló zsűrizés szempontjai: íz hatás, megjelenés-tálalás, eredetiség.

Az ifjúsági versenyek ünnepélyes eredményhirdetésére a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálavacsora keretében került sor.

A 2017. évi Jeunes Chefs Rotisseurs Competition dobogósai:

  1. Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem ifjú szakácsa, aki képviselni fogja Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban megrendezésre kerülő világbajnokságon
  2. Pohner Ádám, Kistücsök Étterem
  3. Debreceni Zoltán, Gerbeaud-Onyx Étterem