Egyre népszerűbb idegenforgalmi célpont Németország, az idei első fél évben a belföldi és a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma is jelentősen növekedett a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint.

    Az év első hat hónapjában 222,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szállsáhelyeken, ami 3,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
    A külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 3 százalékkal 39,8 millióra, a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal 182,6 millióra nőtt a Destatis kimutatása szerint, amelyben a legkevesebb tíz férőhellyel üzemelő szálláshelyek adatait összesítették.
    A vizsgált időszak vége, június a turisztikai főszezon első hónapja. Akkor 50,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 9,7 százalékos növekedés éves összevetésben. 
    Az adatok azt jelzik, hogy egyre több német nyaral a hazájában; a belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma júniusban 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így 42,4 millió volt. A külföldről érkezett vendégek 8,3 millió éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken júniusban, ami 3,3 százalékos növekedés. 
    Németországban hozzávetőleg 44 ezer kereskedelmi szálláshely és 180 ezer vendéglátóhely működik az országos szálloda- és vendéglátóipari szövetség (Dehoga) statisztikái alapján. A turizmusban és a gasztronómiában együtt nagyjából 2,36 millióan dolgoznak. Az ágazat forgalma tavaly 89,7 milliárd euró (29 150 milliárd forint) volt, ami 3,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

 

mti