A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss desszertfogyasztási szokásokat felmérő elemzése szerint Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszertek, a legtöbb édességet pedig februárban, illetve novemberben rendeljük.

A Falatozz.hu ételrendelő portál felmérése szerint 2018-ban az összes rendelés 11%-ához kértünk desszertet is, és átlagosan 777 forintot szántunk arra, hogy édes ízekkel zárjuk az étkezést. Az oldal rendelkezésre álló adatai alapján az öt legnépszerűbb desszert jelenleg a palacsinta, a somlói galuska, a gesztenyepüré, a mákos guba és a tiramisu. A listát toronymagasan vezeti a palacsinta, ízesítés tekintetében a mogyorókrémes töltelék a legkedveltebb, utána jön a kakaós és a túrós. A második helyezést elért somlói galuskából másfélszer annyit fogyasztunk, mint a dobogó harmadik fokán végzett gesztenyepüréből. A negyedik és ötödik helyen végzett mákos guba és a tiramisu nagyjából azonos méretű rajongói bázissal rendelkezik.

Februárban és novemberben rendeljük a legtöbbet

Érdekes megvizsgálni, hogy hogyan alakul a desszertrendelési kedv havi bontásban. Tavaly a legnagyobb ugrás januárról februárra történt: ekkor 14%-ot nőtt a desszertrendelések aránya. Úgy tűnik, a hidegben, tél végére már csak az édes falatok segítettek a megrendelők energiaszintjén és életkedvén. Utána fokozatosan esett vissza a magyarok nassolás iránti vágya, amely májusban állt meg. A desszertrendelési kedv tavasz végén érte el a mélypontot, az átlaghoz képest viszonyított 12%-os csökkenéssel. Ennek oka feltételezhetően a téli depresszió és a tavaszi fáradtság elmúlásában, valamint a vészesen közelgő strandszezonban keresendő. Utána azonban egy folyamatos növekedés indult be 2018-ban, amely novemberben csúcsosodott ki. Ekkor ismét ugyanolyan kiugró mennyiségű (az átlagértékhez képest 11%-kal több) desszertrendelést regisztráltak az adatbázisban, mint februárban.