Egészséges balatoni termékekre is jut majd a Balatonra szánt 365,4 milliárdból

Hírek
Tipográfia

A Magyar Turisztikai Ügynökségnek kiemelt szerepet szánnak abban a fejlesztési tervben, amely keretében 365,4 milliárd forintot költenének 2020-ig a balatoni térségre magyar és uniós forrásokból - derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormány tavaly bejelentett, majd idén tavasszal visszavont balatoni határozata után a mostani döntés a korábbinál 15-20 százalékkal nagyobb összeget szán a balatoni fejlesztésekre.

A kormányhatározatban újdonság a visszavont határozathoz képest, hogy a végrehajtásban kiemelt szerepet szánnak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és kiemelt figyelmet szentelnek a Balatoni Hajózási Zrt., valamint a Hévízi Tófürdő működésének átvizsgálására, továbbá a sármelléki repülőtér forgalomnövekedése ösztönzésére.

A korábbiaktól eltérően nem uniós, hanem magyar forrásból valósulhatnak meg a vízgazdálkodási fejlesztések, amire immár 35 helyett 41 milliárd forintot szánnak, és jóval több forrás jut a közlekedésfejlesztésre. Bekerült a fejlesztési célok közé 17 milliárd forintos támogatási kerettel egy balatoni témapark létrehozásnak terve is.

A kormányhatározatban szerepel az egészséges Balaton termékek fejezet is, mint fejlesztési irány, amelyek között olyan célok szerepelnek, mint a mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforráshatékonyság elősegítése a feldolgozásban 3 milliárd forintos kerettel, együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért 1,5 milliárd forinttal. A nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatására 1,7 milliárd jut majd, míg a mezőgazdasági termelők európai uniós és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatására 1 milliárd. A borászat termékfejlesztésének és erőforráshatékonyságának támogatása szerepel itt a legnagyobb kerettel, amelyre 5,6 milliárdot szánnak. 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner