Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Turizmus
Tipográfia

2016. januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 6,0%-kal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 3,8%-kal emelkedett.

2016. januárban az előző év azonos hónapjához képest: A külföldi vendégek száma 7,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,8%-kal (644 ezerre) nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból egyedül a dél-dunántúli régióban csökkent.

A januári vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül legnagyobb mértékben (egyaránt 16%-kal) az Ausztriából és a Romániából érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett, a keresletbővülés Olaszország és az Egyesült Királyság esetében 5,0 és 4,7% volt. A Németországból és az Oroszországból érkező vendégek 6,3, illetve 15%-kal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,8, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1%-kal (621 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban (a Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon) csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,8%-kal (22 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 4,1%-kal (12 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 0,9%-kal (5 milliárd forintra), az egyéb bevételek 6,1%-kal (szintén 5 milliárd forintra) emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 19%-kal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1653 egység fogadott el pihenőkártyát, 887 millió forint értékben.)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner