Tovább pörög az idegenforgalom: újra jöhetnek az oroszok

Turizmus
Tipográfia

Májusban csak a belföldi turizmus számai estek kicsit: a lengyelek bekerültek a top 6 küldő országba, a szállodaszövetség elnöke szerint német vendégből kevesebb, oroszból több lehet idén.

Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,2 százalékkal emelkedett, míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Így a teljes forgalom 1,0 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, az áprilisi 1,6 százalékos csökkenés után - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az áprilisi csökkenést a húsvét hatás okozta, az, hogy tavaly áprilisra, idén viszont márciusra esett az ünnep.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 5,1 százalékkal nőtt, és elérte a 35,179 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel 6,5 százalékkal 20,979 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 2,1 százalékkal 7,153 milliárd forintra emelkedett. A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 56,7 százalékra nőtt.

Forrás: KSH

Az év első öt hónapjában a szálláshelyek 5,4 százalékkal több, összesen 8,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,8 százalékkal, a belföldi vendégek 6,1 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Lengyelország bekerült a top 6-ba

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 7,6, 5,4 és 0,3 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom Ausztria és Csehország esetében 0,4, illetve 1,4 százalékkal mérséklődött. Lengyelország szerepe kiemelkedő volt ebben a hónapban, 35 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek hazánkban, emellett bekerült a 6 legfontosabb küldő ország közé. Az Oroszországból érkező vendégek 13 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

A belföldi vendégek száma 1,1, az általuk eltöltött vendégéjszaké 0,4 százalékkal (1 millió 26 ezerre) mérséklődött. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 1,3 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2086 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,8 milliárd forint értékben.)

Újra jöhetnek az oroszok, elkerülnek minket a németek

Fellendül az Oroszországból jegyzett turistaérkezések száma Magyarországon. Várhatóan az ősszel már mérhető lesz a gyógyszállodákban, vidéki wellnesshotelekben, illetve a fővárosban is, hogy az elmúlt időszak mélyrepülése után újra nagyobb arányban választják hazánkat a köztudottan sokat költő orosz utazók – mondta a Magyar Időknek Niklai Ákos.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint a szálláshelyek elégedettek a nyári forgalommal. A szezon közepén látszik, hogy míg az osztrák, a szlovák, a cseh vendégek száma nő, addig a németeké csökkenést mutat a fővárosban és a Balatonnál, illetve a vidéki üdülőövezetekben egyaránt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a Magyarországot évtizedekig nyaralóhelyként választó klasszikus német utazóréteg mostanra idősebb korba lépett, közülük kevesebben indulnak útnak. Az egyik legjelentősebb küldőpiacunkon tapasztalt feltűnő visszaesés mögött a migránskérdés magyar kezelése is állhat.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner