Árverseny és tömegturizmus helyett a prémiumturistákat célozná az új ügynökség

Turizmus
Tipográfia

Budapest a nemzetközi turisták számára alulárazott, így az áraink helyett a szolgáltatásainkra kell helyeznünk a hangsúlyt – derült ki Bienerth Gusztáv kormánybiztos sajtótájékoztatóján.

Nemzetközi összehasonlításban Budapest Bécs és Prága mögött áll, a magyar turizmus alulárazott. Bécsben a nettó szobaár 100,6, Prágában 79,1, Budapesten azonban csupán 73,5 euró. Az alulárazottság éppúgy igaz az ötcsillagos szállodákra, mint a Michelin-csillagos éttermekre – mondta a turisztikai kormánybiztos. Szerinte a magyar fővárosnak nem árban, hanem szolgáltatásokban kellene versenyezni. Az ügynökség létrejöttekor ezért nem elsősorban a vendégéjszakák számának növelését fogalmazták meg célként, hanem a bevételek bővítését, mert szerintük itt lenne a legtöbb feladat.

Prémiumszegmensre lőnének

A jövőbeni fejlesztések a tervek szerint ezért nem az árversenyen alapuló tömegturizmust, hanem a minőségi turizmus kialakítását szolgálják, amihez a fizetőképesebb külföldi vendégkör megnyerése szükséges. Itt a kultúra, az építészet, a zene, az élmények területén rengeteg tartaléka van Budapestnek.

„Akik ide jönnek, tovább maradjanak, többet költsenek, és jó hírünket vigyék a világban. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a továbblépéshez magasan költő vendégszegmensek megnyerése szükséges innovatív minőségi turisztikai szolgáltatásokkal és attrakciók fejlesztésével.„

Ebbe a koncepcióba illeszkedik többek között az új, 4000 ember befogadására képes konferencia-központ, amely Budapestet Európa legjelentősebb konferenciaturisztikai helyszínei közé emelheti, valamint a Várnegyed felújítását célzó Hauszmann-terv - fogalmazott a kormánybiztos.

Négyszeres pénz a turizmusra

Az év végére elkészülő új turizmusfejlesztési koncepció hozzájárul majd az úgynevezett Budapest brand kialakításához is, a projekten a kormány, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a főváros közösen dolgozik.

A lehetőségek a turizmus számára igencsak széleskörűek lesznek, hiszen jövőre 21 milliárd forint áll majd rendelkezésre a turizmus fejlesztésére, amely ez az ágazatra fordítható idei forrásoknak közel a négyszerese.

Ráadásul a vállalkozások számára két lépcsőben csökken majd a vendéglátás általános forgalmi adója (áfa), a jelenlegi 27 százalékról 2017. január 1-jétől 18 százalékra, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékra. Ehhez persze még hozzáadódik egy 4 százalékos turisztikai hozzájárulás, de még így is óriási könnyítés, és ennek révén 30 milliárd forintos forrással bővül a turizmusra fordítható összeg.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner