Belföldi turizmus: 10%-os bővülés a 3. negyedévben

Turizmus
Tipográfia

A harmadik negyedévben mintegy 10 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján.

Az elmúlt három hónap egyértelmű nyertese Somogy megye, mely a belföldi vendégek közel 16 százaléka számára biztosított szálláshelyet. A jelenleg is zajló Év Szállása verseny elemzéséből az is kiderült, hogy a vendégek elégedettségének három alappillére a vendéglátó kedvessége, a foglalás során megadott leírásoknak megfelelő szolgáltatások és a tisztaság.

Annak ellenére, hogy júliusban és augusztusban is bőven akadtak hideg napok, ismét rekord negyedévet zárt a belföldi turizmus – a Szallas.hu elemzése alapján 10 százalékos volt a bővülés 2014 hasonló időszakához képest. „A vendégéjszakák számát vizsgálva az 1 éjszakás kiruccanások népszerűbbek lettek, mintegy 4 százalékkal bővültek, így az elmúlt három hónapra is igaz volt a korábbi évek tapasztalata: inkább többször megyünk rövidebb időre – az összes foglalás kétharmada 1-3 éjszakás kikapcsolódásra szólt” – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A legnépszerűbb települések rangsorában nem történt változás 2014-hez képest: Siófok, Budapest, illetve Hajdúszoboszló volt a leggyakoribb választás a vendégek körében. A megyék közül a nyári szezont egyértelműen Somogy zárta a legjobban, a dobogós helyezések sorában Pest, illetve a Balaton északi partjáig érő Veszprém megye következett. Az elmúlt negyedévben e három régió a belföldi turizmus 37 százalékát adta, a legtöbb nyaraló egyébként Budapestről, Debrecenből, illetve Szegedről érkezett.

Ez kell nekünk: kedvesség, valós leírás, tisztaság

Habár a foglalási érték tekintetében rendkívül széles volt a skála – a legnagyobb meghaladta az 1,7 milliót, de volt, aki talált szállást mindössze 1000 forintért –, egy alkalommal átlagosan 53 005 forintot költöttünk szálláshelyre. „A legtöbb esetben ez a Szallas.hu kínálatának is legnagyobb részét adó magánszállásokra, apartmanokra vonatkozott – a vendégek harmada választotta ezt a kategóriát. Az elmúlt negyedévben ugyanakkor a legnagyobb növekedést – 9 százalékot – a 4-5 csillagos hotelek érték el, míg a 2 csillagos szállodák népszerűsége csökkent leginkább” – mondta Varga Zoltán. A szakember hozzátette, a SZÉP-kártyák népszerűsége töretlen: közel minden 7. foglalás esetében ezzel egyenlítik ki a vendégek a számlát, melyek átlagosan 48 049 forintról szólnak.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner