Magyarország  legrangosabb gasztronómiai rendezvényére nemcsak azért érdemes kimenni, hogy megismerjük az ország legjobb éttermeinek, gasztroszereplőinek újdonságait, de a szakmai program is erős lesz. Érkeznek Közép-Európából a legjobbak: a World's 50 Best Restaurants Awards legjobb női séfjének választott szlovén Ana Roš, a lengyel Wojciech Amaro, az osztrák Taubenkobel és a szlovák Fouzoo csapata is.

Mint az a fesztivál ismertetőjéből kiderül, Ana Roš és a Hiša Franko története pont olyan, mint amilyet a gasztronómiai újságok nagy, képes anyagokban szoktak feldolgozni, hogy az olvasóközönség épülését szolgálják. Ana Roš a helyet sommelier férje családjától vette át még 2000-ben, amikor a szakácsmesterségről körülbelül annyit tudott, amennyit egy hobbiból főzögető lelkes háziasszony tudni szokott (nem feltétlenül kevés, hanem inkább más karakterű, mint amit a profi konyha megkíván). Úgyhogy fogta magát, és teljesen autodidakta módon kitanulta a mesterséget. Ha ez nem lenne elég nehezítés, akkor vegyük még hozzá, hogy a kis település, ahol laknak, olyan messze van mindentől, hogy még egy komolyabb élelmiszerbolt sincs a környéken, mert „errefelé mindenki azt eszik, amit megtermel magának” – mondta egy róla készült riportban. Ebből persze lehet előnyt kovácsolni, ha a környéken megtermelt alapanyagok jó minőségűek, sőt: semmi sem kényszeríti rá az embert a szezonalitásra és a regionális alapanyagok használatára annyira, mint egy ilyen élethelyzet. (Márpedig a szezonalitás és regionalitás hosszú évek óta a nemzetközi gasztronómiai élvonal két legfontosabb hívószava).

A Hiša Franko viszonylagos ismeretlenségben, radar alatt üzemelt, amíg a párizsi illetőségű gasztronómiai újságíró, Alexander Lobrano (a Chef’s Table című netflixes sorozat narrátora, amúgy befolyásos étteremkritikus) fel nem hívta rá a figyelmet. A diadalmenet innentől viszonylag töretlen volt, Roš hosszú évek óta tartó áldozatos tanulása és munkája még arra is elég volt, hogy 2017-ben őt válasszák a világ legjobb női séfjének, a World's 50 Best Restaurants Awardson. (A díjat majd’ ezer, a nemzetközi éttermi szcénában járatos zsűritag szavazata alapján osztják ki.)

Wojciech Amaro - Atelier Amaro, Varsó

A lengyel sztárséf itthon egyelőre talán kevésbé ismert, de az északi régióban már beérkezett, biztos névnek számít. Ezt jól mutatja az is, hogy az eredetileg Gordon Ramsay által népszerűvé tett főzőshow, a Hell’s Kitchen lengyel mutációjának Amaro a vezetője. Karrierjének ívét tekintve Ana Roš pontos ellentéte, amennyiben olyan nevektől tanulta a szakmát, mint az újabb kori gasztronómia legnagyobb úttörőjeként számon tartott Ferran Adriá, és a jelenleg a világ legjobb szakácsaként hivatkozott René Redzepi, akinek Noma nevű étterme olyan zarándokhely manapság, mint az El Bulli volt a kétezres években. Körülbelül annyit is kell várni egy asztalra.

Amaro Varsóban vezeti saját éttermét, mellesleg az első lengyel Michelin csillagot is ő szerezte. Konyháját Rošhoz hasonló filozófia mentén alakította, a szezonalitás és a regionalitást annyira komolyan veszi, hogy a Forgotten Fields Foundation alapítójaként rengeteg energiát és időt szán az elveszett, vagy háttérbe szorult alapanyagok, technológiák és ételek felkutatására, megőrzésére, megmentésére.

A fenti séfek mellett két további étteremmel is találkozhatnak a Gourmet látogatói. Az egyik a Bécs-közeli Taubenkobel, amely Ausztria egyik legnépszerűbb kétcsillagos helye (2009) és a Michelin kalauz elismerése mellett rendszeresen hazaviszi a különböző régiós trófeákat is (legutóbb éppen Burgenland legjobb étterme 2017 díj). A másik a pozsonyi Fouzoo, ami saját bevallása szerint pán-ázsiai konyhát visz. A menüjüket átböngészve ez azt jelenti, hogy Japán-Thai hangsúlyos kínálattal, sok hallal és tengeri alapanyaggal dolgoznak. Ezt a rövid bemutatkozó filmet érdemes megnézni azoknak is, akik nem beszélnek szlovákul, mert nagyon szép ételek vannak benne.

Szintén a Gourmet színpadán találkozhatunk majd Anna Olson-nal, a Food Network kanadai sztárjával, aki éttermi cukrászként kezdte, és onnan dolgozta be magát a kanadai háztartások vasárnapi ebédjeinek közkedvelt vendégévé, és azóta több best seller szakácskönyv és kalauz szerzője.