Kimagaslóan teljesített a turizmus 2013-ban

Turizmus
Tipográfia

 A Központi Statisztikai Hivatal február 10-én közzétett adatai alapján a hazai kereskedelmi szálláshelyeken 2013-ban 8,8 millió vendég 22,8 millió vendégéjszakát töltött el. A vendég- és vendégéjszaka-szám egyaránt közel 5 %-os emelkedése mellett tavaly 10%-kal nőttek a kereskedelmi szálláshelyek bevételei is.

Az ágazatban működő vállalkozások jövedelmezőségének javulását mutatja, hogy 2013-ban az átlagárak 3 %-kal, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (Revpar) pedig mintegy 10 %-kal emelkedett.

Vendégszám és vendégéjszaka-szám szempontjából már 2012 is rekordév volt, ugyanakkor 2013-ban minden lényeges mutató tekintetében sikerült javítani.

A belföldi turizmus hónapról-hónapra kiemelkedő teljesítményét tükrözi, hogy 2013-ban súlya és növekedése elérte a külföldi turizmus eredményeit. Tavaly 4,5 millió belföldi vendég 10,9 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek és vendégéjszakák száma közel 5 %-kal emelkedett.

A belföldi turizmus kiemelkedő növekedése egyértelműen a SZÉP Kártyának köszönhető. 2013-ban mintegy 68 Mrd forinttal járult hozzá a turisztikai vállalkozások bevételeihez, szemben a 2012. évi 44 Mrd forinttal, amely 54 %-os felhasználás növekedést mutat. Tavaly már közel 52 ezer SZÉP Kártya elfogadóhelyi szerződés született, és összesen mintegy 23 ezer munkáltató biztosított dolgozóinak ilyen formában juttatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium számára öröm, hogy a munkáltatók döntésének köszönhetően is közel 908 ezer munkavállaló használhatta a pihenő kártyát az ország minden pontján 2013 decemberéig.

Jelenleg 28 Mrd forint elkölthető összeg van a kártyákon, amelyből 4,5 Mrd forint jár le idén május 31-én.

2013-ban a kereskedelmi szálláshelyeken 4,4 millió külföldi vendég 11,9 millió vendégéjszakát töltött el. A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma ugyancsak közel 5 %-kal emelkedett. A külföldi küldőpiacokat tekintve - az előzetes adatok szerint - Németországot Ausztria, majd szorosan felzárkózva Oroszország követi a vendégéjszakák száma alapján.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner