Egy kutatás szerint egy rendszeresen használt mosogatószivacson akár 200 ezerszer több baktérium lehet, mint egy vécéülőkén, a tiszta konyharuhák 21%-a pedig már fertőzötten kerül a konyhába*.

A szigorú higiéniai előírásokat követve a vendéglátásban a régimódi konyharuhák és szivacsok szerepét egyre inkább felváltják a jó nedvszívó törlőpapírok és tisztítókendők, melyek költséghatékony és praktikus megoldást kínálnak. A tárgyi higiénia mellett a konyhai személyzetnek is gondoskodnia kell az alapos személyi és kézhigiéniáról, így hatékony és kímélő eszközökre van szükség.

A Tork megoldásaival egyszerűen csökkentheti a tisztítási feladatokra fordított időt és költségeket maximális higiénia biztosításával.

A legkézenfekvőbb a kézhigiénia:

A konyhában az egyik legfontosabb higiéniai alapszabály a megfelelő kézmosás, melyet az alábbi esetekben célszerű elvégezni:

  • Munkakezdés illetve az üzemi területre visszatérés előtt, szünetek és WC használat után azonnal.
  • Takarítás előtt és után.
  • Alacsonyabb kockázatú helyről, magasabb kockázatú helyre történő átmenet előtt például áruraktár és főzőtér közötti közlekedés esetén.
  • Alapos kézmosás szükséges dohányzás, fül, orr, száj vagy haj érintése után azonnal.
  • Minden olyan nyers élelmiszer, szennyezett vagy fertőzött alapanyag kezelése, feldolgozása után, ahol fennáll annak a lehetősége, hogy az szennyezi a többi élelmiszert.
  • Olyan esetekben, amikor a kéz szennyeződhetett, például pénz, mobiltelefon érintése, vagy hulladék eltávolítása után.

Hányszor és hogyan kell kezet mosni a konyhai folyamatok során?

A legegyszerűbb és legáltalánosabb válasz, hogy olyan gyakran, amilyen gyakran a szennyeződés mértéke indokolja. Hosszabb ideig azonos munkát végzőknél (például előkészítő konyhai feladatok során) célszerű előírni a rendszeres időközönkénti kézmosást. Minden kézmosónál kötelező az információs tábla megléte a használatban lévő szer feltüntetésével. A Tork 1000 ml-es kiszerelésű fertőtlenítő habszappanjai akár 2500 kézmosásra is elegendő szappant tartalmaznak, így sokkal gazdaságosabbak és költséghatékonyabbak a folyékony szappanokhoz viszonyítva, melyek 1000 adagot tartalmaznak flakononként.  

Kézmosás után a kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mert a nedves kezek sokkal több baktériumot terjesztenek, mint a száraz kezek. Kéztörléshez a Tork Reflex™ belsőmagos adagolók a leginkább ajánlottak, mivel egyesével adagolják a lapokat, így akár 37%-os papírfelhasználás-csökkenés is elérhető. Azáltal, hogy mindig csak az aktuálisan felhasználásra kerülő lapot lehet megérinteni, a keresztfertőzések kockázata is minimalizálható. Kéztörlést követően ajánlott a Tork alkoholos kézfertőtlenítő gél, mely bedörzsölés után szinte azonnal beszívódik, használatát követően a kéz nem ragad, emellett kíméletes a bőrhöz.

Tárgyak törlése és tisztítása

Az előkészítő eszközökön többféle kórokozó tapadhat meg a gondos tisztítás hiányában, az élelmiszerrel történő érintkezéshez pedig speciális termékek szükségesek. A vastag, kiváló nedvszívó képességű tisztítókendők tökéletesen megtisztítják a konyhai eszközöket, és magukba szívják a zsiradékot. A szabadalmaztatott Tork exelCLEAN® technológia alkalmazásával gyorsabban érhető el professzionális eredmény. A hulladékmennyiség pedig a Tork hajtogatott tisztítókendő adagolóval csökkenthető, mivel a laponkénti adagolással szabályozható a fogyasztás.

Ha azonban gyorsan fel kell törölni a vizet, olajat, zsírt vagy ételmaradékot, a többcélú Tork törlőpapír plusz a megoldás, amely elsősorban folyadékok felitatására és kéztörléshez is ideális.

Gépek tisztítása

Nagykonyhai gépek  tisztításánál a használati utasítás alapján kell eljárjunk, de itt is elengedhetetlen a rendszeresség, ezekhez ajánljuk a Tork többször használható tisztítókendőt, mely jól használható tisztítószerekkel, szöszszegény, és erős igénybevétel esetén sem szakad szét.  

 

Legyen még higiénikusabb éttermi konyhája, kérjen ingyenes tanácsadást és termékmintát (a készlet erejéig): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

­­*Global Hygiene Council, Hygiene Home Truths study 2010

SCA stnd

Tork Primary Logo 2013 CMYK