Januárban 14%-kal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Turizmus
Tipográfia
2014. januárban a belföldivendég-éjszakák száma 16,a külföldivendég-éjszakáké 11%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17%-kal nőtt. Összességében a vendégforgalom 14%-kal haladta meg az előző évi értéket.
Januárban a külföldi vendégek 567 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen javult a bázisidőszakhoz képest (13; 11%-kal). A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg az Egyesült Királyságból és a Romániából érkezők forgalma csökkent (7,1, illetve 7,4%), addig a német, az olasz és az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké nőtt (3,6; 7,1 és 34%).
Mindeközben az osztrák vendégéjszakák száma alapvetően nem változott (0,5%-os növekedés). Januárban a belföldi vendégek 529 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva (18; 16%-kal).
A belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 81%-át fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma – az átlagos értéktől kissé elmaradva – 13%-kal nőtt.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36%-os volt, ami 2,8 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 47%-os, a négycsillagos, valamint a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli volt (43 és 48%).

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner