14%-kal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma áprilisban

Turizmus
Tipográfia

2014. áprilisban a külföldivendég-éjszakák száma 9,4, a belföldivendég-éjszakáké 22%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 12%-kal emelkedett. A vendégforgalom növekedésének fő oka, hogy idén a húsvét áprilisra esett.

A külföldi vendégek 981 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva, 7,2, illetve 9,4%-kal. A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték hazánkban, ezt követte az Oroszországból és az Olaszországból érkezők forgalma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 9,3, 19, 17%-kal emelkedett, az olasz vendégek által eltöltött éjszakáké csökkent, 10%-kal. A belföldi vendégek 727 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, az általuk eltöltött éjszakáké jelentősen, 22%-kal nőtt 2013 áprilisához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom minden régióban bővült, 4 régióban – Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon – 30% fölötti mértékben. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 76%-át fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 22%-kal gyarapodott. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 50%-os volt, ami 3,4 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 67%-os, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (59–59%) volt.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner