Májusban is népszerű volt a belföldi utazás és a SZÉP Kártya

Turizmus
Tipográfia

Májusban is nőtt a vendégéjszakák száma és a szállásdíj-bevétel a kereskedelmi szálláshelyeken a KSH adatai szerint.

A növekedés zászlóshajója ezúttal is a belföldi forgalom volt, amely az utóbbi időszakban tapasztalt 10-20%-os markáns növekedési tendenciát tartotta. A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is hangsúlyozza, hogy a belföldi turizmus motorja a SZÉP Kártya, amelynek kereskedelmi szálláshelyi felhasználása májusban 58%-kal nőtt tavalyhoz képest. A tárca véleménye szerint a 2012-ben utalt SZÉP Kártya összegek május végi felhasználási határideje elérte a kívánt célt, sikerült jelentősen növelni a tavaszi szezon belföldi turisztikai költését, ezzel is enyhítve a magyar turizmusra még mindig jellemző erős szezonalitást.

A KSH gyorstájékoztatója szerint májusban 884 ezer vendég 2,1 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken. Előbbi 4,4%-os, utóbbi 2,9%-os növekedést jelent 2013 májusához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 10,6%-kal pontosan 18,1 milliárd forintra nőtt.

Május hónapban 438 ezer belföldi vendég 1,57 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol összesen 5,4 milliárd forint szállásdíjat fizettek. Ezek a számok sorrendben 12,7%-os, 13,8%-os és 20,2%-os növekedést jelentenek 2013-hoz képest. A magyarok körében májusban a Balaton volt a legnépszerűbb utazási célpont, a 189 ezer vendégéjszaka 13%-os növekedést mutat tavalyhoz képest.

A belföldi turizmus növekedése mögött továbbra is erőteljesen felfedezhető a SZÉP Kártya növekvő népszerűsége: idén január és május között a kereskedelmi szálláshelyek 5,24 milliárd forint értékben fogadtak el pihenőkártyát, ami 35%-os növekedés az előző évhez képest, ezen belül májusban a felhasználás növekedése közel 60%-os volt. Ezzel együtt továbbra is igaz, hogy idén a belföldi turizmusból származó bevételek növekedését nem pusztán a SZÉP Kártya költés emelkedése adja, a magyar vendégek a fizetésükből is többet költenek hazai utazásra, mint tavaly.

A külföldi vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma ugyan néhány százalékkal csökkent tavalyhoz képest, de eközben a tőlük származó bevétel 6,9%-kal nőtt. A beutazás enyhe csökkenése mögött két tényező állhat: egyrészt a pünkösdi hosszúhétvége tavaly májusra esett, míg idén június elején volt, másrészt a tavalyi bázis nagyon magas, 2013 májusában a külföldi vendégéjszakák száma 16,4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner