Júniusban 7,6%-kal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Turizmus
Tipográfia

2014. júniusban a külföldivendég-éjszakák száma 7,3, a belföldivendég-éjszakáké 7,9%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,0%-kal emelkedett.

Az első félévben a vendégforgalom 6,8%-kal bővült a tavalyi év első félévéhez viszonyítva.
A külföldi vendégek 1 millió 172 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 7,8, az általuk eltöltött éjszakáké 7,3%-kal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A német, a cseh és az osztrák vendégforgalom 11, 20, illetve 21%-kal, ezenkívül a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma is jelentősen, 37%-kal emelkedett.
A belföldi vendégek 1 millió 192 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 11, az általuk eltöltött éjszakáké 7,9%-kal nőtt 2013 júniusához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom – a Dél-Dunántúl kivételével – minden régióban bővült. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 58%-át
fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,1%-kal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 54%-os volt, ami 1,8 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 71%-os, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (66, valamint 62%-os) volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,0%-kal volt magasabb, mint a tavalyi év hatodik hónapjában. Összesen 31 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 18 milliárd forint. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 240 millióval több, mint az elmúlt év júniusában.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner